All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of viable Lactobacillus cells in fermented milk products.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F08%3A00027094" target="_blank" >RIV/00216224:14310/08:00027094 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Identification of viable Lactobacillus cells in fermented milk products.

  • Original language description

    Culture-independent analysis as an alternative and/or complementary method for quality control measurements of probiotic products was tested. The combination of PCR and the ethidium monoazide (EMA-PCR) dye is a new method for selective distinction between viable and dead bacterial cells. EMA-PCR was used for distinction between viable and dead Lactobacillus cells in yoghurt samples. Viable and dead cells were detected in nonexpired and 12 day expired products whereus only dead cell were detected in 32 days expired products.

  • Czech name

    Identifikace živých buněk laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích

  • Czech description

    Byla testována nekultivační metoda pro kontrolu kvality mléčných probiotických výrobků. Při tom bylo využito nové metody EMA-PCR, v níž kombinace PCR a ethidium monoazidu (EMA) umožňuje rozlišit živé a mrtvé bakteriální buňky. EMA-PCR byla využita pro odlišení živých a mrtvých buněk Lactobacillus ve vzorcích jogurtu. Živé buňky i mrtvé buňky byly detekovány v neexpirovaném a 12 dní expirovaném výrobku, zatímco ve výrobku 32 dní po expiraci byly prokázány pouze mrtvé buňky.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EB - Genetics and molecular biology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G57037" target="_blank" >1G57037: Application of molecular biology methods for the effective use of genetic sources of LAB and the characterisation of functional foods quality.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15

  • ISBN

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VUT Brno, Chemická fakulta

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Sep 9, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article