Identification of viable lactobacillus cell in fermented dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU93099" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU93099 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace živých buněk laktobacilů v kysaných mléčných výrobcích
Original language description
PCR v kombinaci s ethidium monoazidem (EMA) je nová metoda, která umožnuje rozlišit živé a mrtvé bunky. Rozširuje možnost využití metody PCR v potravinárství napr. pri stanovení poctu živých a mrtvých bunek probiotických bakterií v mlécných výrobcích. Metoda je založena na poznatku, že EMA muže proniknout do cytoplasmy a k DNA usmrcených bunek v dusledku nefunkcnosti bunecné membrány (steny). Fotoaktivací se EMA kovalentne váže na DNA, která se proto neamplifikuje v PCR. V PCR se amplifikuje jen DNA živých bunek. Cílem práce bylo využití metody EMA-PCR k rozlišení živých a mrtvých bunek probiotického bakteriálního kmene Lactobacillus paracasei ssp. paracasei CCDM 211 /06, nove izolovaného z lidských zdroju. Pozornost byla venována ruzným postupum usmrcení bakteriálních bunek.
Czech name
Identifikace živých buněk laktobacilů v kysaných mléčných výrobcích
Czech description
PCR v kombinaci s ethidium monoazidem (EMA) je nová metoda, která umožnuje rozlišit živé a mrtvé bunky. Rozširuje možnost využití metody PCR v potravinárství napr. pri stanovení poctu živých a mrtvých bunek probiotických bakterií v mlécných výrobcích. Metoda je založena na poznatku, že EMA muže proniknout do cytoplasmy a k DNA usmrcených bunek v dusledku nefunkcnosti bunecné membrány (steny). Fotoaktivací se EMA kovalentne váže na DNA, která se proto neamplifikuje v PCR. V PCR se amplifikuje jen DNA živých bunek. Cílem práce bylo využití metody EMA-PCR k rozlišení živých a mrtvých bunek probiotického bakteriálního kmene Lactobacillus paracasei ssp. paracasei CCDM 211 /06, nove izolovaného z lidských zdroju. Pozornost byla venována ruzným postupum usmrcení bakteriálních bunek.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Development of new modern biotechnological process for more effective utilization of waste water from dairy industry as material source for hydrogen production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů