Optimization of polymerase chain reaction for detection of live and dead probiotic lactobacillus cells
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F08%3A00026233" target="_blank" >RIV/00216224:14310/08:00026233 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Optimization of polymerase chain reaction for detection of live and dead probiotic lactobacillus cells
Original language description
The general application of ethidium monoazide (EMA) is based on penetration into dead cells with copromised membrane integrity. DNA bound to EMA cannot be PCR amplified. Experiments were performed using probiotic bacterial strein Lactobacillus paracaseisubsp. paracasei CCDM 211/06. The lactobacillus species specific primers were used for DNA amplification. The PCR products (250 bp) were separated using electrophoresis in 1.8 % agarose gel. The method was applied for live and dead lactobacillus cells identification in dairy products.
Czech name
Optimalizace polymerázovéřetězové reakce pro detekci živých a mrtvých buněk probiotických laktabacilů
Czech description
Využití ethidium monoazidu (EMA) je založeno na jeho shopnosti pronikat do mrtvých buněk s porušenou buněčnou membránou. EMA, která se naváže na DNA není amplifikována v PCR. Pro ověřování metody byl použit probiotický kmen Lactobacillus paracasei ssp.paracasei CCDM211/06. K amplifikaci DNA byly použity druhově specifické primery. PCR produkty (250 bp) byly separovány pomocí gelové elektroforézy ba 1,8 % agarose. Metoda byla použita k rozlišení živých a mrtvých buněk laktobacilů v mléčných výrobcích.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G57037" target="_blank" >1G57037: Application of molecular biology methods for the effective use of genetic sources of LAB and the characterisation of functional foods quality.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
International Probiotic Conference. Pediatria 2, 2008.
ISBN
—
ISSN
1336-863X
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita P.J. Šafárika, Košice
Place of publication
Bratislava
Event location
Vysoké Tatry, Slovensko
Event date
Jun 4, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—