Determination of decarboxylase aktivity the selected bakteria hazarrdous
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180532" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180532 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií
Original language description
Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. V experimentu jsme se zaměřily na bakterie rodu Enterococcusa bakterie mléčného kvašení, které jsou v literatuře popisovány jako významný potenciální producent BA (Eroscun et. al, 2010). Byly použity dvě metody testování schopnosti daných izolátů tvořit tyramin/ histamin: tekuté dekarboxylační medium a dále potvrzení vzniku aminů pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie. V případě bakterií rodu Enterococus byly všechny vzorky označeny jako pozitivní při použití obou metod. U BMK byl zaznamenán narůst pozitivních vzorků z původních 10,48 % na 41,7 %. Všechnyizolované mikroorganismy použité v našem experimentu byly pozitivní na tyramin, histamin nebyl v experimentu zaznamenán ani v jednom z izolovaných vzorků. Pomocí PYRAtestu byla potvrzena příslušnost bakterií k rodu Enterococcus, byla prov
Czech name
Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií
Czech description
Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. V experimentu jsme se zaměřily na bakterie rodu Enterococcusa bakterie mléčného kvašení, které jsou v literatuře popisovány jako významný potenciální producent BA (Eroscun et. al, 2010). Byly použity dvě metody testování schopnosti daných izolátů tvořit tyramin/ histamin: tekuté dekarboxylační medium a dále potvrzení vzniku aminů pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie. V případě bakterií rodu Enterococus byly všechny vzorky označeny jako pozitivní při použití obou metod. U BMK byl zaznamenán narůst pozitivních vzorků z původních 10,48 % na 41,7 %. Všechnyizolované mikroorganismy použité v našem experimentu byly pozitivní na tyramin, histamin nebyl v experimentu zaznamenán ani v jednom z izolovaných vzorků. Pomocí PYRAtestu byla potvrzena příslušnost bakterií k rodu Enterococcus, byla prov
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
624-629
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—