The Effect of Sulphur on the Production Quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00182524" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00182524 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv síry na kvalitu produkce
Original language description
Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek vzrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využi
Czech name
Vliv síry na kvalitu produkce
Czech description
Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek vzrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využi
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GD - Fertilization, irrigation, soil treatment
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Racionální použití hnojiv zaměřené na problematiku síry ve výživě rostlin
ISBN
978-80-213-2224-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
40-47
Publisher name
Česká zemědělská univerzita v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Česká zemědělská univerzita v Praze
Event date
Jan 1, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—