All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Effect of Sulphur on the Production Quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00182524" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00182524 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv síry na kvalitu produkce

  • Original language description

    Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek vzrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využi

  • Czech name

    Vliv síry na kvalitu produkce

  • Czech description

    Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek vzrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využi

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GD - Fertilization, irrigation, soil treatment

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Racionální použití hnojiv zaměřené na problematiku síry ve výživě rostlin

  • ISBN

    978-80-213-2224-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    40-47

  • Publisher name

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Event date

    Jan 1, 2011

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article