The effect of feeding chickens during transport on body temperature and yolk sac utilization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00189165" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00189165 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv krmení kuřat během transportu na tělesnou teplotu a retenci žloutkového váčku
Original language description
Se zkracující se délkou výkrmu hraje časný příjem krmiva po vylíhnutí čím dál větší roli. Brzký příjem jak krmiva tak vody může mít pozitivní vliv na urychlený vývoj termoregulace, stimulaci vývoje trávicího traktu a na rozvoj imunitního systému. Na těchto principech jsou založeny technologie HatchBrood od firmy Hatch Tech a systém Patio od firmy Vencomatic. Problém s termoregulací, nebo spíše s poklesem tělesné teploty od vyklubání do převozu na farmu, mají především kuřata líhnutá z vajec mladých rodičů a to díky nízké hmotnosti vajec a podílu žloutku. Časný příjem krmiva nastartuje metabolismus a činnost trávicího traktu, což mimo jiné souvisí s uvolňováním tepla. Cílem sledování bylo zjistit, zda krmení kuřat během transportu na farmu má vliv na jejich tělesnou teplotu ve vztahu ke vzdálenosti transportu.
Czech name
Vliv krmení kuřat během transportu na tělesnou teplotu a retenci žloutkového váčku
Czech description
Se zkracující se délkou výkrmu hraje časný příjem krmiva po vylíhnutí čím dál větší roli. Brzký příjem jak krmiva tak vody může mít pozitivní vliv na urychlený vývoj termoregulace, stimulaci vývoje trávicího traktu a na rozvoj imunitního systému. Na těchto principech jsou založeny technologie HatchBrood od firmy Hatch Tech a systém Patio od firmy Vencomatic. Problém s termoregulací, nebo spíše s poklesem tělesné teploty od vyklubání do převozu na farmu, mají především kuřata líhnutá z vajec mladých rodičů a to díky nízké hmotnosti vajec a podílu žloutku. Časný příjem krmiva nastartuje metabolismus a činnost trávicího traktu, což mimo jiné souvisí s uvolňováním tepla. Cílem sledování bylo zjistit, zda krmení kuřat během transportu na farmu má vliv na jejich tělesnou teplotu ve vztahu ke vzdálenosti transportu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník z mezinárodní konference Drůbežářské dny 2012
ISBN
978-80-213-2285-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
125-128
Publisher name
Česká zemědělská univerzita v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—