Effect of palm and salmon oil on fatty acids composition in the tissues of rats
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907941 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku palmového a losového oleje na zastoupení mastných kyselin v tkáních potkana
Original language description
Cílem našeho projektu bylo srovnat účinek stravy na živočišný organismus, ukládání mastných kyselin do jednotlivých tkání a vliv příjmu mastných kyselin ve stravě na celkový cholesterol a HDL a LDL cholesterol. Podstatou projektu bylo potvrdit, že zvýšený příjem polynenasycených mastných kyselin má pozitivní vliv na zastoupení mastných kyselin v tkáních a docílení snížení celkového a HDL cholesterolu a zvýšení LDL cholesterolu. Pro pokus bylo použito 30 laboratorních potkanů rozdělených do 3 skupin po 10 ks: skupina kontrolní, skupina s přídavkem 3% palmového oleje a skupina s 3% přídavkem lososového oleje. Palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin (palmitová kyselina 39,8%). Lososový olej obsahuje hlavně fyziologicky významné polynenasycené mastné kyseliny (linolenovou kyselinu, EPA a DHA). Po 48 dnech byla zvířata usmrcena podle pravidel wellfare. Plynovou chromatografií byly analyzovány tkáně jaterní, tukové a svalové. Stanovení cholesterolu bylo provedeno z krve. Výs
Czech name
Vliv přídavku palmového a losového oleje na zastoupení mastných kyselin v tkáních potkana
Czech description
Cílem našeho projektu bylo srovnat účinek stravy na živočišný organismus, ukládání mastných kyselin do jednotlivých tkání a vliv příjmu mastných kyselin ve stravě na celkový cholesterol a HDL a LDL cholesterol. Podstatou projektu bylo potvrdit, že zvýšený příjem polynenasycených mastných kyselin má pozitivní vliv na zastoupení mastných kyselin v tkáních a docílení snížení celkového a HDL cholesterolu a zvýšení LDL cholesterolu. Pro pokus bylo použito 30 laboratorních potkanů rozdělených do 3 skupin po 10 ks: skupina kontrolní, skupina s přídavkem 3% palmového oleje a skupina s 3% přídavkem lososového oleje. Palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin (palmitová kyselina 39,8%). Lososový olej obsahuje hlavně fyziologicky významné polynenasycené mastné kyseliny (linolenovou kyselinu, EPA a DHA). Po 48 dnech byla zvířata usmrcena podle pravidel wellfare. Plynovou chromatografií byly analyzovány tkáně jaterní, tukové a svalové. Stanovení cholesterolu bylo provedeno z krve. Výs
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
820-826
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 21, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
000366461200092