All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Pitfalls of measurement and evaluation of chosen factor of field crops yield formation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00219084" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00219084 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Úskalí měření a hodnocení vybraných faktorů tvorby výnosu polních plodin

  • Original language description

    Abiotický stres je u zdravých rostlin hlavní příčinou snížení produkce. V této souvislosti se v České republice věnovalo několik desítek vědeckých projektů výzkumu vlivu změny klimatu na zemědělské plodiny. Tématicky byly dominantně zaměřeny na hodnocenídopadů stresorů -- zejména sucha a teplotních extrémů. Jako hlavní problém se v současnosti jeví nedostupnost půdní vody resp. půdní sucho a vysoké teploty vzduchu. Bylo také například prokázáno, že během posledních dvaceti let se vegetační období prodloužilo o 15 -- 25 dní, což s sebou přináší i rostoucí riziko výskytu vegetačních mrazů. Poněkud virtuální realitou jsou však hmatatelná adaptační opatření, která by poskytovala skutečný potenciál eliminace dopadů vývoje klimatu. V poměru k množství vynaložených prostředků jsou konkrétní doporučení a opatření bohužel sporadická. Z důvodů precizního popisu mikroklimatických poměrů v porostu a jeho vlivu na fyziologické procesy rostliny je významný porostní monitoring meteorologických prvků

  • Czech name

    Úskalí měření a hodnocení vybraných faktorů tvorby výnosu polních plodin

  • Czech description

    Abiotický stres je u zdravých rostlin hlavní příčinou snížení produkce. V této souvislosti se v České republice věnovalo několik desítek vědeckých projektů výzkumu vlivu změny klimatu na zemědělské plodiny. Tématicky byly dominantně zaměřeny na hodnocenídopadů stresorů -- zejména sucha a teplotních extrémů. Jako hlavní problém se v současnosti jeví nedostupnost půdní vody resp. půdní sucho a vysoké teploty vzduchu. Bylo také například prokázáno, že během posledních dvaceti let se vegetační období prodloužilo o 15 -- 25 dní, což s sebou přináší i rostoucí riziko výskytu vegetačních mrazů. Poněkud virtuální realitou jsou však hmatatelná adaptační opatření, která by poskytovala skutečný potenciál eliminace dopadů vývoje klimatu. V poměru k množství vynaložených prostředků jsou konkrétní doporučení a opatření bohužel sporadická. Z důvodů precizního popisu mikroklimatických poměrů v porostu a jeho vlivu na fyziologické procesy rostliny je významný porostní monitoring meteorologických prvků

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI111C080" target="_blank" >QI111C080: The specification of available supply of water in soil profile on the basis of model of root system for effective management of water and nitrogen use in farms.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Příspěvky k problematice zemědělského pokusnictví

  • ISBN

    978-80-7427-153-3

  • Number of pages of the result

    35

  • Pages from-to

    100-134

  • Number of pages of the book

    142

  • Publisher name

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS chapter