Effect of milk fat on chosen composition of Czech fleckvieh cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00222967" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00222967 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu
Original language description
Cílem výzkumu bylo porovnat vliv mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka. Během období 22.5.2013 do 9.7.2014 bylo analyzováno 49 bazénových vzorků mléka (vzorkováno denně) pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Měřenými parametry byly: tuk, tukuprostá sušina, hustota, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost, kvalita sýřeniny, počet somatických buněk, bod mrznutí mléka a obsah volných mastných kyselin. Na základě analýz bylo zjištěno, že se zvyšujícímse obsahem mléčného tuku klesala titrační kyselost mléka (P 0.01 r = -0.38) i jeho hustota (P 0.001; r = -0.53). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím se obsahem tuku se zvyšoval čas potřebný na zasýření mléka a obsah tuku (P 0.05; r = 0.33). Stejný trendvykazoval i počet somatických buněk (P 0.05; r = 0.44). Vztah ostatních parametrů a obsahu mléčného tuku byl shledán jako statisticky neprůkazný (P 0,05).
Czech name
Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu
Czech description
Cílem výzkumu bylo porovnat vliv mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka. Během období 22.5.2013 do 9.7.2014 bylo analyzováno 49 bazénových vzorků mléka (vzorkováno denně) pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Měřenými parametry byly: tuk, tukuprostá sušina, hustota, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost, kvalita sýřeniny, počet somatických buněk, bod mrznutí mléka a obsah volných mastných kyselin. Na základě analýz bylo zjištěno, že se zvyšujícímse obsahem mléčného tuku klesala titrační kyselost mléka (P 0.01 r = -0.38) i jeho hustota (P 0.001; r = -0.53). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím se obsahem tuku se zvyšoval čas potřebný na zasýření mléka a obsah tuku (P 0.05; r = 0.33). Stejný trendvykazoval i počet somatických buněk (P 0.05; r = 0.44). Vztah ostatních parametrů a obsahu mléčného tuku byl shledán jako statisticky neprůkazný (P 0,05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.
ISBN
978-80-7375-970-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
42-44
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
May 15, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—