All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of milk fat on chosen composition of Czech fleckvieh cows

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00222967" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00222967 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu

  • Original language description

    Cílem výzkumu bylo porovnat vliv mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka. Během období 22.5.2013 do 9.7.2014 bylo analyzováno 49 bazénových vzorků mléka (vzorkováno denně) pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Měřenými parametry byly: tuk, tukuprostá sušina, hustota, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost, kvalita sýřeniny, počet somatických buněk, bod mrznutí mléka a obsah volných mastných kyselin. Na základě analýz bylo zjištěno, že se zvyšujícímse obsahem mléčného tuku klesala titrační kyselost mléka (P 0.01 r = -0.38) i jeho hustota (P 0.001; r = -0.53). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím se obsahem tuku se zvyšoval čas potřebný na zasýření mléka a obsah tuku (P 0.05; r = 0.33). Stejný trendvykazoval i počet somatických buněk (P 0.05; r = 0.44). Vztah ostatních parametrů a obsahu mléčného tuku byl shledán jako statisticky neprůkazný (P 0,05).

  • Czech name

    Vliv obsahu mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu

  • Czech description

    Cílem výzkumu bylo porovnat vliv mléčného tuku na vybrané vlastnosti mléka. Během období 22.5.2013 do 9.7.2014 bylo analyzováno 49 bazénových vzorků mléka (vzorkováno denně) pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Měřenými parametry byly: tuk, tukuprostá sušina, hustota, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost, kvalita sýřeniny, počet somatických buněk, bod mrznutí mléka a obsah volných mastných kyselin. Na základě analýz bylo zjištěno, že se zvyšujícímse obsahem mléčného tuku klesala titrační kyselost mléka (P 0.01 r = -0.38) i jeho hustota (P 0.001; r = -0.53). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím se obsahem tuku se zvyšoval čas potřebný na zasýření mléka a obsah tuku (P 0.05; r = 0.33). Stejný trendvykazoval i počet somatických buněk (P 0.05; r = 0.44). Vztah ostatních parametrů a obsahu mléčného tuku byl shledán jako statisticky neprůkazný (P 0,05).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.

  • ISBN

    978-80-7375-970-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    42-44

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    May 15, 2014

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article