Effect of somatic cells count on qualitative characteristics of milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199858" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199858 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka
Original language description
Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotuchovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin
Czech name
Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka
Czech description
Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotuchovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
102-108
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Feb 27, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—