All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of somatic cells count on qualitative characteristics of milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199858" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199858 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka

  • Original language description

    Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotuchovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin

  • Czech name

    Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka

  • Czech description

    Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotuchovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    102-108

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Feb 27, 2013

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article