All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of composition and milk quality parameters on freezing point of milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199859" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199859 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí

  • Original language description

    Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu,tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorkůbylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukupro

  • Czech name

    Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí

  • Czech description

    Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu,tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorkůbylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukupro

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    356-362

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Feb 27, 2013

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article