Effect of composition and milk quality parameters on freezing point of milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199859" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199859 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí
Original language description
Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu,tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorkůbylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukupro
Czech name
Vliv složení a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí
Czech description
Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu,tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorkůbylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukupro
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
356-362
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Feb 27, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—