Nitrogen and Sulphur Utilization in Sugar Beet in Second Phase of Vegetation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00231365" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00231365 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/388-390.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/388-390.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odběr dusíku a síry cukrovou řepou v druhé polovině vegetace
Original language description
V rámci pokusu bylo zjišťováno čerpání dusíku a síry a jejich translokace do chrástu a kořene cukrovky v průběhu druhé fáze vegetace. Vzhledem k tomu, že je síra u rostlin bezprostředně spojena s metabolismem dusíku, byly posouzeny i vztahy mezi těmito dvěma prvky. V roce 2011 byla zjištěna značná variabilita obsahu dusíku translokovaného v chrástu, která se projevila při třetím a pátém odběru jeho výrazným zvýšením. V roce 2012 se v průběhu celého sledovaného období obsah dusíku v sušině chrástu snižoval z počáteční hodnoty 3 g N na rostlinu na konečný obsah dusíku 1,7 g na rostlinu. S těmito poklesy korespondovaly přírůstky obsahu dusíku v kořeni. Co se týká síry, v roce 2011 byl průměrný obsah síry v druhé fázi vegetace (1. až 5. odběr) 0,2 g S na rostlinu. V roce 2012 byl průměrný obsah síry v chrástu dvakrát vyšší, 0,4 g na rostlinu. Obsah síry v kořeni byl vyšší i v roce 2012 (0,14 g na rostlinu). Síla závislosti mezi akumulací dusíku a síry v chrástu byla určena jako slabá (r =
Czech name
Odběr dusíku a síry cukrovou řepou v druhé polovině vegetace
Czech description
V rámci pokusu bylo zjišťováno čerpání dusíku a síry a jejich translokace do chrástu a kořene cukrovky v průběhu druhé fáze vegetace. Vzhledem k tomu, že je síra u rostlin bezprostředně spojena s metabolismem dusíku, byly posouzeny i vztahy mezi těmito dvěma prvky. V roce 2011 byla zjištěna značná variabilita obsahu dusíku translokovaného v chrástu, která se projevila při třetím a pátém odběru jeho výrazným zvýšením. V roce 2012 se v průběhu celého sledovaného období obsah dusíku v sušině chrástu snižoval z počáteční hodnoty 3 g N na rostlinu na konečný obsah dusíku 1,7 g na rostlinu. S těmito poklesy korespondovaly přírůstky obsahu dusíku v kořeni. Co se týká síry, v roce 2011 byl průměrný obsah síry v druhé fázi vegetace (1. až 5. odběr) 0,2 g S na rostlinu. V roce 2012 byl průměrný obsah síry v chrástu dvakrát vyšší, 0,4 g na rostlinu. Obsah síry v kořeni byl vyšší i v roce 2012 (0,14 g na rostlinu). Síla závislosti mezi akumulací dusíku a síry v chrástu byla určena jako slabá (r =
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
130
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
388-390
UT code for WoS article
346280500003
EID of the result in the Scopus database
—