Whey processing using active ingredients from plants as preservation methods in food products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43906339" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43906339 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zpracování syrovátky do potravin a produktů za pomocí konzervačních metod využívající účinné látky z rostlin
Original language description
V projektu byla řešena možnost zvyšování údržnosti syrovátky určené k pozdějšímu zpracování do syrovátkových produktů pomocí výluhů vybraných bylin. Byl vybrán anýz vonný (Anisum pimpinella), fenykl obecný (Foenicullum vulgare), chmel otáčivý (Humulus lupulus) - odrůda Žatecký poloranný červeňák, levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia), kůra skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum) a tymián obecný (Thymus vulgaris). Skořicový a anýzový výluh vykazoval nejlepších výsledků ve snížení počtu mikroorganismů a jejich jednotlivých skupin. I přes komplikaci, kterou sebou nese rozdílnost složení a kvality syrovátky během laktace a zpracování, je možné tuto variabilitu standardizovat vhodným výrobním postupem do potravin vyráběných regionálně u malých výrobců. Výluhy bylin byly i následně odzkoušeny i u nově vyvinutých výrobků, a to syrovátkové hmoty s přídavkem karamelu a syrovátkových nápojů.
Czech name
Zpracování syrovátky do potravin a produktů za pomocí konzervačních metod využívající účinné látky z rostlin
Czech description
V projektu byla řešena možnost zvyšování údržnosti syrovátky určené k pozdějšímu zpracování do syrovátkových produktů pomocí výluhů vybraných bylin. Byl vybrán anýz vonný (Anisum pimpinella), fenykl obecný (Foenicullum vulgare), chmel otáčivý (Humulus lupulus) - odrůda Žatecký poloranný červeňák, levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia), kůra skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum) a tymián obecný (Thymus vulgaris). Skořicový a anýzový výluh vykazoval nejlepších výsledků ve snížení počtu mikroorganismů a jejich jednotlivých skupin. I přes komplikaci, kterou sebou nese rozdílnost složení a kvality syrovátky během laktace a zpracování, je možné tuto variabilitu standardizovat vhodným výrobním postupem do potravin vyráběných regionálně u malých výrobců. Výluhy bylin byly i následně odzkoušeny i u nově vyvinutých výrobků, a to syrovátkové hmoty s přídavkem karamelu a syrovátkových nápojů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
174-182
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—