Influence of storage time, initial mass and circumference on weight and size disposals of sugar beet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907331" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907331 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/334-337.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/334-337.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv délky skladování, počáteční hmotnosti a délky obvodu na hmotnostní a rozměrové úbytky bulev cukrové řepy
Original language description
Předložený článek se zabývá sledováním hmotnostních a rozměrových úbytků bulev cukrové řepy (Beta vulgaris L.) v průběhu skladování. Sedmnáct ručně sklizených rostlin cukrové řepy bylo vybráno ke sledování. Po odstranění chrástu byly váženy bulvy a měřeny jejich obvody v pravidelných intervalech - dvakrát týdně. Skladování trvalo 54 dnů v konstantní teplotě a vlhkosti. Úbytek hmotnosti byl na konci sledování v průměru 62 % a úbytek délky obvodu byl v průměru 33 %. Průběh obou úbytků měl logaritmický trend. Dále byl sledován vliv počáteční hmotnosti a počáteční délky obvodu bulev na velikost konečného úbytku obou sledovaných veličin. Se stoupající počáteční hmotností bulev klesala míra úbytku hmotnosti na konci skladování. Se stoupající počáteční délkouobvodu bulev klesala i míra úbytku délky obvodu na konci skladování. Rovněž byly vytvořeny matematické modely pomocí lineární a logaritmické funkce. Tyto modely mohou sloužit k predikci hmotnostního a rozměrového chování bulev cukrové ře
Czech name
Vliv délky skladování, počáteční hmotnosti a délky obvodu na hmotnostní a rozměrové úbytky bulev cukrové řepy
Czech description
Předložený článek se zabývá sledováním hmotnostních a rozměrových úbytků bulev cukrové řepy (Beta vulgaris L.) v průběhu skladování. Sedmnáct ručně sklizených rostlin cukrové řepy bylo vybráno ke sledování. Po odstranění chrástu byly váženy bulvy a měřeny jejich obvody v pravidelných intervalech - dvakrát týdně. Skladování trvalo 54 dnů v konstantní teplotě a vlhkosti. Úbytek hmotnosti byl na konci sledování v průměru 62 % a úbytek délky obvodu byl v průměru 33 %. Průběh obou úbytků měl logaritmický trend. Dále byl sledován vliv počáteční hmotnosti a počáteční délky obvodu bulev na velikost konečného úbytku obou sledovaných veličin. Se stoupající počáteční hmotností bulev klesala míra úbytku hmotnosti na konci skladování. Se stoupající počáteční délkouobvodu bulev klesala i míra úbytku délky obvodu na konci skladování. Rovněž byly vytvořeny matematické modely pomocí lineární a logaritmické funkce. Tyto modely mohou sloužit k predikci hmotnostního a rozměrového chování bulev cukrové ře
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
131
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
334-337
UT code for WoS article
000366643700003
EID of the result in the Scopus database
—