Weight and size disposals of sugar beet (Beta vulgaris L.) during storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907761" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907761 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hmotnostní a rozměrové úbytky cukrové řepy (Beta vulgaris L.) v průběhu skladování
Original language description
Předložený článek se zabývá sledováním hmotnostních a rozměrových úbytků bulev cukrové řepy (Beta vulgaris L.) v průběhu skladování. Sedmnáct ručně sklizených rostlin cukrové řepy bylo vybráno ke sledování. Po odstranění chrástu byly bulvy váženy a měřeny jejich obvody v pravidelných intervalech - dvakrát týdně. Skladování trvalo 54 dnů v konstantní teplotě a vlhkosti. Úbytek hmotnosti byl na konci sledování v průměru 62 % a úbytek délky obvodu byl v průměru 33 %. Průběh obou úbytků měl logaritmický trend. Dále byl sledován vliv počáteční hmotnosti a počáteční délky obvodu bulev na velikost konečného úbytku obou sledovaných veličin. Se stoupající počáteční hmotností bulev klesala míra úbytku hmotnosti na konci skladování. Se stoupající počáteční délkouobvodu bulev klesala i míra úbytku délky obvodu na konci skladování. Rovněž byly vytvořeny matematické modely pomocí lineární a logaritmické funkce. Tyto modely mohou sloužit k predikci hmotnostního a rozměrového chování bulev cukrové ře
Czech name
Hmotnostní a rozměrové úbytky cukrové řepy (Beta vulgaris L.) v průběhu skladování
Czech description
Předložený článek se zabývá sledováním hmotnostních a rozměrových úbytků bulev cukrové řepy (Beta vulgaris L.) v průběhu skladování. Sedmnáct ručně sklizených rostlin cukrové řepy bylo vybráno ke sledování. Po odstranění chrástu byly bulvy váženy a měřeny jejich obvody v pravidelných intervalech - dvakrát týdně. Skladování trvalo 54 dnů v konstantní teplotě a vlhkosti. Úbytek hmotnosti byl na konci sledování v průměru 62 % a úbytek délky obvodu byl v průměru 33 %. Průběh obou úbytků měl logaritmický trend. Dále byl sledován vliv počáteční hmotnosti a počáteční délky obvodu bulev na velikost konečného úbytku obou sledovaných veličin. Se stoupající počáteční hmotností bulev klesala míra úbytku hmotnosti na konci skladování. Se stoupající počáteční délkouobvodu bulev klesala i míra úbytku délky obvodu na konci skladování. Rovněž byly vytvořeny matematické modely pomocí lineární a logaritmické funkce. Tyto modely mohou sloužit k predikci hmotnostního a rozměrového chování bulev cukrové ře
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
260-269
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—