Comparison of the Composition and Nutrition Quality of Insect from Sumatra and Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907907" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907907 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání složení a nutriční kvality hmyzu ze Sumatry a chovaného v ČR
Original language description
Mnoho pokrmů, které se nám Evropanům zdají nepoživatelné, patří ve světě mezi vyhledávané delikatesy. Jedlý hmyz je v různých částech světa běžnou součástí potravy (FAO, 2012, 2013). V Evropě prozatím nemá entomofágie velkou popularitu a jde především odelikatesu a zpestření jídelníčku. Přestože se jedlý hmyz jeví jako alternativní potravina vhodná jak pro speciální, tak pro běžnou výživu, je nutné podrobněji zanalyzovat nutriční parametry jednotlivých druhů jedlého hmyzu, stanovit bezpečnostní rizikaa optimalizovat podmínky zpracování a skladování potravin. Nutriční vlastnosti materiálů z jedlého hmyzu jsou závislé na mnoha faktorech - přírodovědný druh, stanoviště chovu, krmivo atd. Z tohoto důvodu se výsledky analýz z různých oblastí chovu mohou lišit. Článek je zaměřen na porovnání složení a nutričních hodnot jedlého hmyzu ze Sumatry a hmyzu chovaného v ČR. K analýze byly vybrány 3 druhy hmyzu: potemník brazilský (Zophobas morio), potemník moučný (Tenebrio mollitor) a cvrček step
Czech name
Porovnání složení a nutriční kvality hmyzu ze Sumatry a chovaného v ČR
Czech description
Mnoho pokrmů, které se nám Evropanům zdají nepoživatelné, patří ve světě mezi vyhledávané delikatesy. Jedlý hmyz je v různých částech světa běžnou součástí potravy (FAO, 2012, 2013). V Evropě prozatím nemá entomofágie velkou popularitu a jde především odelikatesu a zpestření jídelníčku. Přestože se jedlý hmyz jeví jako alternativní potravina vhodná jak pro speciální, tak pro běžnou výživu, je nutné podrobněji zanalyzovat nutriční parametry jednotlivých druhů jedlého hmyzu, stanovit bezpečnostní rizikaa optimalizovat podmínky zpracování a skladování potravin. Nutriční vlastnosti materiálů z jedlého hmyzu jsou závislé na mnoha faktorech - přírodovědný druh, stanoviště chovu, krmivo atd. Z tohoto důvodu se výsledky analýz z různých oblastí chovu mohou lišit. Článek je zaměřen na porovnání složení a nutričních hodnot jedlého hmyzu ze Sumatry a hmyzu chovaného v ČR. K analýze byly vybrány 3 druhy hmyzu: potemník brazilský (Zophobas morio), potemník moučný (Tenebrio mollitor) a cvrček step
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-11-0
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
190-193
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
May 25, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—