Effect of extreme values of temperature-humidity index (THI) on milk yield and milk composition of Holstein cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908185" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908185 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu (THI) na množství a složení mléka holštýnských dojnic
Original language description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu na množství a složení mléka holštýnských dojnic. Sledování proběhlo na Školním zemědělském statku v Žabčicích (49 o 0 '43 "N, 16 o 36' 8" W), jenž se zabývá chovem holštýnskýchdojnic. V průběhu 12 týdnů (1. 6. do 26. 8. 2013) bylo zaznamenáno 43 dnů s optimální průměrnou denní teplotou THI a 43 dnů s extrémními průměrnými denními hodnotami THI. Z uvedených výsledků vyplývá, že vlivem extrémních hodnot (THI>69) byl zjištěn nižší průměrný ranní nádoj dojnice (o 0,54 kg mléka/dojnice), nižší obsah tuku (o 0,03 %), laktózy (o 0,02 %), tukuprosté sušiny (o 0,03 %), vápník (o 0,06 g/l) a naopak vyšší obsah bílkovin (o 0,06 %), hořčíku (o 0,03 g/l) a chloridů (o 0,02 g/l). Rozdílyněkterých sledovaných parametrů, a to průměrného ranního nádoje dojnice a obsahu vápníku mezi THI intervaly, byly statisticky průkazné (P<0,05).
Czech name
Vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu (THI) na množství a složení mléka holštýnských dojnic
Czech description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv extrémních hodnot teplotně-vlhkostního indexu na množství a složení mléka holštýnských dojnic. Sledování proběhlo na Školním zemědělském statku v Žabčicích (49 o 0 '43 "N, 16 o 36' 8" W), jenž se zabývá chovem holštýnskýchdojnic. V průběhu 12 týdnů (1. 6. do 26. 8. 2013) bylo zaznamenáno 43 dnů s optimální průměrnou denní teplotou THI a 43 dnů s extrémními průměrnými denními hodnotami THI. Z uvedených výsledků vyplývá, že vlivem extrémních hodnot (THI>69) byl zjištěn nižší průměrný ranní nádoj dojnice (o 0,54 kg mléka/dojnice), nižší obsah tuku (o 0,03 %), laktózy (o 0,02 %), tukuprosté sušiny (o 0,03 %), vápník (o 0,06 g/l) a naopak vyšší obsah bílkovin (o 0,06 %), hořčíku (o 0,03 g/l) a chloridů (o 0,02 g/l). Rozdílyněkterých sledovaných parametrů, a to průměrného ranního nádoje dojnice a obsahu vápníku mezi THI intervaly, byly statisticky průkazné (P<0,05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
ZOOTECHNIKA 2015 Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-518-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
86-91
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Jun 19, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—