The effect of storage time on colour of Japanese quail egg parts
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908984" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908984 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv délky skladování na barvu vaječných obsahů křepelčích vajec
Original language description
Křepelčí vejce tvoří v poslední době velmi zajímavou alternativu k vejci slepičímu. Stejně tak jak u slepičích vajec posuzuje spotřebitel barvu vaječných obsahů (hlavně žloutku), tak i u křepelčích vajec je to jedním z důležitých znaků. Pro hodnocení barvy vaječných obsahů byl využit spektrofotometr Konica Minolta CM-3500d. Sledovanými parametry byla světlost L* (D65) a barevné souřadnice a* (D65) a b*(D65). Z výsledků byla vyjádřena INCREMENT E*ab, dle které se dá posoudit barevná změna a popisuje pohled spotřebitele. V průběhu skladování došlo ke statisticky průkazné změně barvy u všech vaječných obsahů. Nejméně proměnná hodnota byla na souřadnici a*(D65). Největší změny byly ve světlosti L* (D65) daných vzorků, kdy výsledky byly statisticky průkazné na hladině významnosti P < 0,05. Při posouzení celkové změny došlo k postřehnutelné změně v průběhu skladování.
Czech name
Vliv délky skladování na barvu vaječných obsahů křepelčích vajec
Czech description
Křepelčí vejce tvoří v poslední době velmi zajímavou alternativu k vejci slepičímu. Stejně tak jak u slepičích vajec posuzuje spotřebitel barvu vaječných obsahů (hlavně žloutku), tak i u křepelčích vajec je to jedním z důležitých znaků. Pro hodnocení barvy vaječných obsahů byl využit spektrofotometr Konica Minolta CM-3500d. Sledovanými parametry byla světlost L* (D65) a barevné souřadnice a* (D65) a b*(D65). Z výsledků byla vyjádřena INCREMENT E*ab, dle které se dá posoudit barevná změna a popisuje pohled spotřebitele. V průběhu skladování došlo ke statisticky průkazné změně barvy u všech vaječných obsahů. Nejméně proměnná hodnota byla na souřadnici a*(D65). Největší změny byly ve světlosti L* (D65) daných vzorků, kdy výsledky byly statisticky průkazné na hladině významnosti P < 0,05. Při posouzení celkové změny došlo k postřehnutelné změně v průběhu skladování.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
244-250
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—