Some aspects of enrichment of animal products with polyunsaturated fatty acids n-3
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908985" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908985 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vybrané aspekty obohacování živočišných produktů o polynenasycené mastné kyseliny n-3
Original language description
Cílem předkládané studie bylo jednak posoudit účinnost konverze dietární α-linolénové kyseliny (ALA) na LC-PUFA n-3 (polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem) ukládané ve vybraných živočišných produktech (kuřecí svalovina, křepelčí vejce, jedlý hmyz), a dále zjistit depozici eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny (EPA+DHA) ve tkáních prasat krmených dietou obsahující rybí olej. Procento dietární ALA přeměněné na tkáňové LC-PUFA n-3 se průkazně (P<0,001) snižovalo se zvyšujícím se obsahem ALA v dietě jak v kuřecím mase, tak v křepelčích vejcích. V důsledku krmení dietou obohacenou semenem šalvěje španělské (bohatý zdroj ALA) byl obsah LC-PUFA n-3 v kuřecí prsní, resp. stehenní svalovině, křepelčích vejcích a posledním nymfálním stadiu cvrčka 14, 31, 76, resp. 18 mg/100 g produktu. Obsah EPA+DHA v játrech, útrobním tuku a svalovině prasat krmených dietou s přídavkem 2,5 % rybího oleje byl 413, 1026 a 66 mg/100 g, což přestavuje asi 15, 230, resp. více než 90 % doporučené denní dávky.
Czech name
Vybrané aspekty obohacování živočišných produktů o polynenasycené mastné kyseliny n-3
Czech description
Cílem předkládané studie bylo jednak posoudit účinnost konverze dietární α-linolénové kyseliny (ALA) na LC-PUFA n-3 (polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem) ukládané ve vybraných živočišných produktech (kuřecí svalovina, křepelčí vejce, jedlý hmyz), a dále zjistit depozici eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny (EPA+DHA) ve tkáních prasat krmených dietou obsahující rybí olej. Procento dietární ALA přeměněné na tkáňové LC-PUFA n-3 se průkazně (P<0,001) snižovalo se zvyšujícím se obsahem ALA v dietě jak v kuřecím mase, tak v křepelčích vejcích. V důsledku krmení dietou obohacenou semenem šalvěje španělské (bohatý zdroj ALA) byl obsah LC-PUFA n-3 v kuřecí prsní, resp. stehenní svalovině, křepelčích vejcích a posledním nymfálním stadiu cvrčka 14, 31, 76, resp. 18 mg/100 g produktu. Obsah EPA+DHA v játrech, útrobním tuku a svalovině prasat krmených dietou s přídavkem 2,5 % rybího oleje byl 413, 1026 a 66 mg/100 g, což přestavuje asi 15, 230, resp. více než 90 % doporučené denní dávky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
11-17
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—