Objective measurement and subjective sensory evaluation of color changes of child complementary feeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909005" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909005 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek
Original language description
Jak objektivní, tak i subjektivní hodnocení barvy je stále více využíváno při kontrole zemědělských materiálů, i následném zpracování na potraviny. Barva se během celého procesu mění. Sledují se vlivy na degradaci barvy, resp. barevných pigmentů. Přesnídávky jsou nedílnou součástí dětské výživy v průmyslově vyspělých zemích a na trhu je k dispozici celá škála takovýchto produktů. Většina výzkumných studií se obecně věnuje vlivům, které mohou ovlivnit zdraví malých konzumentů, a to obsahu vitaminů, minerálních látek, nebo kontaminantů. Hodnocení barvy, až do současné doby, nebylo hlavním předmětem výzkumu. Avšak výrobci, pro zvýšení své konkurenceschopnosti, stále více požadují zajistit nejen stránku bezpečnosti potravin, ale také senzorické jakosti. Tato práce se zabývala vlivem délky skladování na stabilitu barvy dětské přesnídávky ""Mrkev"" měřenou jak objektivními, tak i subjektivními metodami, s možností prodloužení doby minimální trvanlivosti z 18 na 21 měsíců. Z výsledků můžeme konstatovat, že výrobci nebylo doporučeno prodloužení doby minimální trvanlivosti z důvodů nestability vlastností barvy a také vlastností texturních ve 21. měsíci skladování (p<0,05).
Czech name
Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek
Czech description
Jak objektivní, tak i subjektivní hodnocení barvy je stále více využíváno při kontrole zemědělských materiálů, i následném zpracování na potraviny. Barva se během celého procesu mění. Sledují se vlivy na degradaci barvy, resp. barevných pigmentů. Přesnídávky jsou nedílnou součástí dětské výživy v průmyslově vyspělých zemích a na trhu je k dispozici celá škála takovýchto produktů. Většina výzkumných studií se obecně věnuje vlivům, které mohou ovlivnit zdraví malých konzumentů, a to obsahu vitaminů, minerálních látek, nebo kontaminantů. Hodnocení barvy, až do současné doby, nebylo hlavním předmětem výzkumu. Avšak výrobci, pro zvýšení své konkurenceschopnosti, stále více požadují zajistit nejen stránku bezpečnosti potravin, ale také senzorické jakosti. Tato práce se zabývala vlivem délky skladování na stabilitu barvy dětské přesnídávky ""Mrkev"" měřenou jak objektivními, tak i subjektivními metodami, s možností prodloužení doby minimální trvanlivosti z 18 na 21 měsíců. Z výsledků můžeme konstatovat, že výrobci nebylo doporučeno prodloužení doby minimální trvanlivosti z důvodů nestability vlastností barvy a také vlastností texturních ve 21. měsíci skladování (p<0,05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
271-278
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—