All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Objective measurement and subjective sensory evaluation of color changes of child complementary feeding

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909005" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909005 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek

  • Original language description

    Jak objektivní, tak i subjektivní hodnocení barvy je stále více využíváno při kontrole zemědělských materiálů, i následném zpracování na potraviny. Barva se během celého procesu mění. Sledují se vlivy na degradaci barvy, resp. barevných pigmentů. Přesnídávky jsou nedílnou součástí dětské výživy v průmyslově vyspělých zemích a na trhu je k dispozici celá škála takovýchto produktů. Většina výzkumných studií se obecně věnuje vlivům, které mohou ovlivnit zdraví malých konzumentů, a to obsahu vitaminů, minerálních látek, nebo kontaminantů. Hodnocení barvy, až do současné doby, nebylo hlavním předmětem výzkumu. Avšak výrobci, pro zvýšení své konkurenceschopnosti, stále více požadují zajistit nejen stránku bezpečnosti potravin, ale také senzorické jakosti. Tato práce se zabývala vlivem délky skladování na stabilitu barvy dětské přesnídávky ""Mrkev"" měřenou jak objektivními, tak i subjektivními metodami, s možností prodloužení doby minimální trvanlivosti z 18 na 21 měsíců. Z výsledků můžeme konstatovat, že výrobci nebylo doporučeno prodloužení doby minimální trvanlivosti z důvodů nestability vlastností barvy a také vlastností texturních ve 21. měsíci skladování (p<0,05).

  • Czech name

    Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek

  • Czech description

    Jak objektivní, tak i subjektivní hodnocení barvy je stále více využíváno při kontrole zemědělských materiálů, i následném zpracování na potraviny. Barva se během celého procesu mění. Sledují se vlivy na degradaci barvy, resp. barevných pigmentů. Přesnídávky jsou nedílnou součástí dětské výživy v průmyslově vyspělých zemích a na trhu je k dispozici celá škála takovýchto produktů. Většina výzkumných studií se obecně věnuje vlivům, které mohou ovlivnit zdraví malých konzumentů, a to obsahu vitaminů, minerálních látek, nebo kontaminantů. Hodnocení barvy, až do současné doby, nebylo hlavním předmětem výzkumu. Avšak výrobci, pro zvýšení své konkurenceschopnosti, stále více požadují zajistit nejen stránku bezpečnosti potravin, ale také senzorické jakosti. Tato práce se zabývala vlivem délky skladování na stabilitu barvy dětské přesnídávky ""Mrkev"" měřenou jak objektivními, tak i subjektivními metodami, s možností prodloužení doby minimální trvanlivosti z 18 na 21 měsíců. Z výsledků můžeme konstatovat, že výrobci nebylo doporučeno prodloužení doby minimální trvanlivosti z důvodů nestability vlastností barvy a také vlastností texturních ve 21. měsíci skladování (p<0,05).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    271-278

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article