The determination of proteins content in hen and quail eggs using Biuret method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909006" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909006 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení množství proteinů ve slepičích a křepelčích vejcích pomocí Biuretovy metody
Original language description
Určení množství proteinů je kritickým krokem vanalýze bílkovin. Pro kvantitativní analýzu bílkovin, jak v chemických a biochemických laboratořích, tak i v lékařství a potravinářství se využívá UV/VIS spektroskopie. Tato studie srovnává Biuretovou metodu, Lowryho metodu a Bradfordovu metodu při stanovení obsahu bílkovin ve slepičích vejcích. Biuretova metoda byla zvolena jako nejvhodnější, a to díky rychlosti a přesnosti provedení. Tato metoda byla použita na stanovení obsahu bílkovin ve slepičích a křepelčích vejcích. Nejvyšší obsah bílkovin byl analyzován ve slepičích vejcích (bílek = 158,7 +- 28,17 g.l-1; žloutek = 174,7+- 32,77 g.l-1). Co se týkalo obsahu bílkovin v bílku a žloutku, byl na začátku sladovací doby vyšší obsah bílkovin ve žloutku a po 8. dni skladování došlo k difuzi bílkovin ze žloutku do bílku. Tedy vyšší obsah bílkovin po 57 dnech skladování byl zjištěn v bílku.
Czech name
Stanovení množství proteinů ve slepičích a křepelčích vejcích pomocí Biuretovy metody
Czech description
Určení množství proteinů je kritickým krokem vanalýze bílkovin. Pro kvantitativní analýzu bílkovin, jak v chemických a biochemických laboratořích, tak i v lékařství a potravinářství se využívá UV/VIS spektroskopie. Tato studie srovnává Biuretovou metodu, Lowryho metodu a Bradfordovu metodu při stanovení obsahu bílkovin ve slepičích vejcích. Biuretova metoda byla zvolena jako nejvhodnější, a to díky rychlosti a přesnosti provedení. Tato metoda byla použita na stanovení obsahu bílkovin ve slepičích a křepelčích vejcích. Nejvyšší obsah bílkovin byl analyzován ve slepičích vejcích (bílek = 158,7 +- 28,17 g.l-1; žloutek = 174,7+- 32,77 g.l-1). Co se týkalo obsahu bílkovin v bílku a žloutku, byl na začátku sladovací doby vyšší obsah bílkovin ve žloutku a po 8. dni skladování došlo k difuzi bílkovin ze žloutku do bílku. Tedy vyšší obsah bílkovin po 57 dnech skladování byl zjištěn v bílku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
295-302
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—