Testing antimicrobial properties of packaging materials on the base of plant extracts
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909375" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909375 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Testovani antimikrobialniho ucinku aktivnich obalovych materialu na bazi prirodnich extraktu
Original language description
V prubehu reseni projektu byl vyvinut lak s antimikrobialnim ucinkem pro tisk na polymerni folie (Uzitny vzor c. 27586). Nasledne byly vyrobeny vzorky folii s potiskem aktivnich latek nebo jejich smesi. Na zaklade jejich testovani byla vyrobena folie s vhodnymi parametry pro baleni potravin. Pro testovani antimikrobialniho pusobeni folii s nastrikem smesi rostlinnych extraktu o trech koncentracich (3,9 %; 6,6 %; 9,0 %) na konkretnich zabalenych potravinach byly pouzity nasledujici mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. V ramci experimentu byly platky salamu Junior inokulovany vybranymi druhy mikroorganismu. Pote byly misky pomoci tavne pistole zalepeny prislusnymi foliemi s nastrikem ucinne latky. Zabalene vzorky v polystyrenovych miskach byly skladovany pri chladnickove teplote 4-6 oC. Kontrolni stery byly provadeny po 24, 72 popr. 144 h. Soucasne byl proveden obdobny experiment se salamem bez inokulace mikroorganismy. Na zaklade ziskanych vysledku se testovane folie jevi jako perspektivni materialy vhodne pro baleni potravin, predmetu prichazejicich do styku s potravinami ci predmetu denniho uzivani.
Czech name
Testovani antimikrobialniho ucinku aktivnich obalovych materialu na bazi prirodnich extraktu
Czech description
V prubehu reseni projektu byl vyvinut lak s antimikrobialnim ucinkem pro tisk na polymerni folie (Uzitny vzor c. 27586). Nasledne byly vyrobeny vzorky folii s potiskem aktivnich latek nebo jejich smesi. Na zaklade jejich testovani byla vyrobena folie s vhodnymi parametry pro baleni potravin. Pro testovani antimikrobialniho pusobeni folii s nastrikem smesi rostlinnych extraktu o trech koncentracich (3,9 %; 6,6 %; 9,0 %) na konkretnich zabalenych potravinach byly pouzity nasledujici mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. V ramci experimentu byly platky salamu Junior inokulovany vybranymi druhy mikroorganismu. Pote byly misky pomoci tavne pistole zalepeny prislusnymi foliemi s nastrikem ucinne latky. Zabalene vzorky v polystyrenovych miskach byly skladovany pri chladnickove teplote 4-6 oC. Kontrolni stery byly provadeny po 24, 72 popr. 144 h. Soucasne byl proveden obdobny experiment se salamem bez inokulace mikroorganismy. Na zaklade ziskanych vysledku se testovane folie jevi jako perspektivni materialy vhodne pro baleni potravin, predmetu prichazejicich do styku s potravinami ci predmetu denniho uzivani.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Use of nanostructures and natural extracts as functional substances in active packaging materials with barrier, antimicrobial, protective and oxygen absorbing effects</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
35-38
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—