Effect of Polymorphisms UASMS2 in Leptin Gene on the Amount of Intramuscular Fat in Beef
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909417" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909417 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv polymorfismu UASMS2 v genu leptin na obsah intramuskulárního tuku v hovězím mase
Original language description
Současným trendem v produkci hovězího masa je zlepšování kvality. Kvalita masa je ovlivněna mnoha faktory, např. genetickým pozadím, věkem, výživou, pohlavím, plemenem, okolním prostředím, typem ustájení, atd. Jedním ze sledovaných faktorů kvality hovězího masa je i ukládání intramuskulárního tuku a mramorování. Mramorování má vliv na šťavnatost, křehkost a chuť masa. Tato práce se zabývá vlivem polymorfismu v genu leptin na ukládání intramuskulárního tuku a na mramorování v hovězím mase. Studie byla provedena na 170krevních vzorcích býků, kříženců plemene Český strakatý skot. Pro určení genotypů byla použita metoda sekvenování. Na základě asociační analýzy byly zjištěny hodnoty průkaznosti mezi genotypy CC - CT 0,5841, CC - CT 0,5337, CT - TT 0,6186. U žádného genotypu nebyl zjištěn průkazný vliv (P>0,05) na ukládání intramuskulárního tuku.
Czech name
Vliv polymorfismu UASMS2 v genu leptin na obsah intramuskulárního tuku v hovězím mase
Czech description
Současným trendem v produkci hovězího masa je zlepšování kvality. Kvalita masa je ovlivněna mnoha faktory, např. genetickým pozadím, věkem, výživou, pohlavím, plemenem, okolním prostředím, typem ustájení, atd. Jedním ze sledovaných faktorů kvality hovězího masa je i ukládání intramuskulárního tuku a mramorování. Mramorování má vliv na šťavnatost, křehkost a chuť masa. Tato práce se zabývá vlivem polymorfismu v genu leptin na ukládání intramuskulárního tuku a na mramorování v hovězím mase. Studie byla provedena na 170krevních vzorcích býků, kříženců plemene Český strakatý skot. Pro určení genotypů byla použita metoda sekvenování. Na základě asociační analýzy byly zjištěny hodnoty průkaznosti mezi genotypy CC - CT 0,5841, CC - CT 0,5337, CT - TT 0,6186. U žádného genotypu nebyl zjištěn průkazný vliv (P>0,05) na ukládání intramuskulárního tuku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: Central european institute of technology</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Animal Breeding 2016
ISBN
978-80-7509-393-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
31-37
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 10, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—