All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of genotype of leptin gene on selected quality traits of beef

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43889433" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43889433 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa

  • Original language description

    Cílem práce bylo vyhodnotit vliv genotypů genu leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti masa z M. longissimus lumborum et thoracis pocházející z býků Českého strakatého skotu (n = 30). Mezi sledované ukazatele patřila síla střihu, barva masa, pH, podílintramuskulárního tuku. Vliv genotypu a jejich vzájemná rozdílnost byla potvrzena v případě světlosti (L) a to jak jeden den po porážce (P = 0,03) tak po 14 dnech zrání (P = 0,04) a to mezi genotypy CC a TT (P < 0,05). Vliv LEP na ostatní sledované ukazatele nebyl statisticky průkazný. V rámci jednotlivých genotypů (TT, CT, CC) byla zjišťována korelační závislost mezi silou střihu jak syrového, tak grilovaného masa (1 den po porážce a po 14 dnech zrání) a hodnotami pH. Výsledná zjištění naznačují, že mezi genotypy existují rozdíly ve vztazích mezi těmito ukazateli, přičemž z hlediska křehkosti masa byly nejvýznamnější v případě genotypu TT (pH a síla střihu grilovaného masa 1 den post-mortem, r = -0,927) a CT (síla střihu syrového a gri

  • Czech name

    Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa

  • Czech description

    Cílem práce bylo vyhodnotit vliv genotypů genu leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti masa z M. longissimus lumborum et thoracis pocházející z býků Českého strakatého skotu (n = 30). Mezi sledované ukazatele patřila síla střihu, barva masa, pH, podílintramuskulárního tuku. Vliv genotypu a jejich vzájemná rozdílnost byla potvrzena v případě světlosti (L) a to jak jeden den po porážce (P = 0,03) tak po 14 dnech zrání (P = 0,04) a to mezi genotypy CC a TT (P < 0,05). Vliv LEP na ostatní sledované ukazatele nebyl statisticky průkazný. V rámci jednotlivých genotypů (TT, CT, CC) byla zjišťována korelační závislost mezi silou střihu jak syrového, tak grilovaného masa (1 den po porážce a po 14 dnech zrání) a hodnotami pH. Výsledná zjištění naznačují, že mezi genotypy existují rozdíly ve vztazích mezi těmito ukazateli, přičemž z hlediska křehkosti masa byly nejvýznamnější v případě genotypu TT (pH a síla střihu grilovaného masa 1 den post-mortem, r = -0,927) a CT (síla střihu syrového a gri

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GI - Farm animal breeding and farm animal pedigree breeding

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zootechnika 2015: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7394-518-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    110-118

  • Publisher name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Place of publication

    České Budějovice

  • Event location

    ZF JU České Budějovice

  • Event date

    Jun 19, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article