The effect of genotype of leptin gene on selected quality traits of beef
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43889433" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43889433 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa
Original language description
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv genotypů genu leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti masa z M. longissimus lumborum et thoracis pocházející z býků Českého strakatého skotu (n = 30). Mezi sledované ukazatele patřila síla střihu, barva masa, pH, podílintramuskulárního tuku. Vliv genotypu a jejich vzájemná rozdílnost byla potvrzena v případě světlosti (L) a to jak jeden den po porážce (P = 0,03) tak po 14 dnech zrání (P = 0,04) a to mezi genotypy CC a TT (P < 0,05). Vliv LEP na ostatní sledované ukazatele nebyl statisticky průkazný. V rámci jednotlivých genotypů (TT, CT, CC) byla zjišťována korelační závislost mezi silou střihu jak syrového, tak grilovaného masa (1 den po porážce a po 14 dnech zrání) a hodnotami pH. Výsledná zjištění naznačují, že mezi genotypy existují rozdíly ve vztazích mezi těmito ukazateli, přičemž z hlediska křehkosti masa byly nejvýznamnější v případě genotypu TT (pH a síla střihu grilovaného masa 1 den post-mortem, r = -0,927) a CT (síla střihu syrového a gri
Czech name
Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa
Czech description
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv genotypů genu leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti masa z M. longissimus lumborum et thoracis pocházející z býků Českého strakatého skotu (n = 30). Mezi sledované ukazatele patřila síla střihu, barva masa, pH, podílintramuskulárního tuku. Vliv genotypu a jejich vzájemná rozdílnost byla potvrzena v případě světlosti (L) a to jak jeden den po porážce (P = 0,03) tak po 14 dnech zrání (P = 0,04) a to mezi genotypy CC a TT (P < 0,05). Vliv LEP na ostatní sledované ukazatele nebyl statisticky průkazný. V rámci jednotlivých genotypů (TT, CT, CC) byla zjišťována korelační závislost mezi silou střihu jak syrového, tak grilovaného masa (1 den po porážce a po 14 dnech zrání) a hodnotami pH. Výsledná zjištění naznačují, že mezi genotypy existují rozdíly ve vztazích mezi těmito ukazateli, přičemž z hlediska křehkosti masa byly nejvýznamnější v případě genotypu TT (pH a síla střihu grilovaného masa 1 den post-mortem, r = -0,927) a CT (síla střihu syrového a gri
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GI - Farm animal breeding and farm animal pedigree breeding
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zootechnika 2015: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-518-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
110-118
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Place of publication
České Budějovice
Event location
ZF JU České Budějovice
Event date
Jun 19, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—