All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The impact of preceding crop on selected grain quality parameters of winter wheat in year 2016

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910930" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910930 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv předplodiny na vybrané kvalitativní parametry zrna ozimé pšenice v roce 2016

  • Original language description

    Výsledky polního pokusu z roku 2016 potvrdily rozdílnou významnost předplodin na následné vybrané jakostní ukazatele zrna ozimé (potravinářské) pšenice, což je obecně známé. Byl potvrzen význam vojtěšky seté jako vhodné předplodiny pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu kvalitativních parametrů zrna, především u obsahu N-látek. V suchých letech by mohla vojtěška setá, jako předplodina, navíc pozitivně zvýšit obsah N-látek v zrnu i ostatních kvalitativních parametrů, ale zároveň by snížila výnos ozimé (potravinářské) pšenice důsledkem odčerpáním vody z půdy. V případě použití minimalizační technologie zpracování půdy byl obsah N-látek zrna po předplodině vojtěšce seté vyšší o 0,6 %, než u způsobu zpracování půdy orbou. Tím se potvrdilo, že i odlišný způsob zpracování půdy může mít určitý vliv na kvalitu zrna pšenice. Naopak nejnižší obsah N-látek byl zjištěn po předplodině ozimé pšenici, při minimalizační technologii zpracování půdy. Rozdíl zde činil po vojtěšce seté více než 3 % (přesněji 3,4 %). Tím bylo potvrzeno, že ozimá pšenice, jakožto obilnina, není příliš vhodnou předplodinou pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu obsahu N-látek. Další významnou předplodinou pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu objemové hmotnosti zrna se stala kukuřice na siláž, která dosáhla nejvyšších hodnot u obou způsobů zpracování půdy.

  • Czech name

    Vliv předplodiny na vybrané kvalitativní parametry zrna ozimé pšenice v roce 2016

  • Czech description

    Výsledky polního pokusu z roku 2016 potvrdily rozdílnou významnost předplodin na následné vybrané jakostní ukazatele zrna ozimé (potravinářské) pšenice, což je obecně známé. Byl potvrzen význam vojtěšky seté jako vhodné předplodiny pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu kvalitativních parametrů zrna, především u obsahu N-látek. V suchých letech by mohla vojtěška setá, jako předplodina, navíc pozitivně zvýšit obsah N-látek v zrnu i ostatních kvalitativních parametrů, ale zároveň by snížila výnos ozimé (potravinářské) pšenice důsledkem odčerpáním vody z půdy. V případě použití minimalizační technologie zpracování půdy byl obsah N-látek zrna po předplodině vojtěšce seté vyšší o 0,6 %, než u způsobu zpracování půdy orbou. Tím se potvrdilo, že i odlišný způsob zpracování půdy může mít určitý vliv na kvalitu zrna pšenice. Naopak nejnižší obsah N-látek byl zjištěn po předplodině ozimé pšenici, při minimalizační technologii zpracování půdy. Rozdíl zde činil po vojtěšce seté více než 3 % (přesněji 3,4 %). Tím bylo potvrzeno, že ozimá pšenice, jakožto obilnina, není příliš vhodnou předplodinou pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu obsahu N-látek. Další významnou předplodinou pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu objemové hmotnosti zrna se stala kukuřice na siláž, která dosáhla nejvyšších hodnot u obou způsobů zpracování půdy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    252-259

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2017

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article