The effect of addition of different dried fodders to the diets on yolk colour in layers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913276" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913276 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku úsušků vybraných druhů pícnin na ovlivnění barvy žloutku
Original language description
K přibývajícím alternativním chovům nosnic patří i chovy s venkovním výběhem, kde se nabízí otázka využití pícnin ve výživě nosnic. Pícniny mohou vejce obohatit o některé karotenoidy, vitamíny a minerály nebo například ovlivnit složení a poměry mastných kyselin, celkový obsah lipidů nebo například obsah cholesterolu. Velmi výrazně mohou také pícniny ovlivňovat zbarvení žloutků vajec, což může mít zásadní vliv v ekologických systémech chovu nebo ve státech, kde je zakázáno přidávat do krmiv syntetická barviva. Druh, kvalita, popřípadě způsob konzervace mohou vlastnosti píce výrazně ovlivnit, stejně tak, jako na druhé straně genotyp a věk kura, způsob návyku a předkládání pícnin. Spojením těchto dvou pohledů, zootechnického a pícninářského, by bylo vhodné dosáhnout optimálního managementu využití píce v moderní výživě kura domácího.
Czech name
Vliv přídavku úsušků vybraných druhů pícnin na ovlivnění barvy žloutku
Czech description
K přibývajícím alternativním chovům nosnic patří i chovy s venkovním výběhem, kde se nabízí otázka využití pícnin ve výživě nosnic. Pícniny mohou vejce obohatit o některé karotenoidy, vitamíny a minerály nebo například ovlivnit složení a poměry mastných kyselin, celkový obsah lipidů nebo například obsah cholesterolu. Velmi výrazně mohou také pícniny ovlivňovat zbarvení žloutků vajec, což může mít zásadní vliv v ekologických systémech chovu nebo ve státech, kde je zakázáno přidávat do krmiv syntetická barviva. Druh, kvalita, popřípadě způsob konzervace mohou vlastnosti píce výrazně ovlivnit, stejně tak, jako na druhé straně genotyp a věk kura, způsob návyku a předkládání pícnin. Spojením těchto dvou pohledů, zootechnického a pícninářského, by bylo vhodné dosáhnout optimálního managementu využití píce v moderní výživě kura domácího.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
7
Pages from-to
68-74
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—