Does drought affect the potato quality?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913280" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913280 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?
Original language description
Brambory jsou a zůstávají významnou součástí naší výživy. Nutriční význam stejně tak jako četnost a rozmanitost potravin a pokrmů z brambor v české gastronomii z nich právem vytvořili základní a zdravou součást našeho menu. Abychom si zachovali optimální výnosy a jakost hlíz, je třeba sledovat potenciální dopad negativních faktorů a předcházet těmto stavům. Kapková závlaha je možností, jak zmírnit dopad sucha, a to velice efektivním způsobem. Během sklizně roku 2017 byly zjištěny větší rozdíly v jakosti hlíz než v roce 2016, kdy byly podmínky vyrovnanější a nedocházelo k extrémům. Výsledky hovoří ve prospěch kapkové závlahy brambor. Výnos, škrobnatost a stolní hodnota hlíz byla v roce 2016 hodnocena u všech pokusných variant jako dobrá. Oproti tomu se při výrazně sušším počasí v roce 2017 díky kapkové závlaze docílilo u zavlažovaných pokusných variant celkově lepších výsledků. Nedostatek vody v půdě negativně ovlivňoval sledované jakostní parametry u nezavlažovaných kontrolních variant.
Czech name
Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?
Czech description
Brambory jsou a zůstávají významnou součástí naší výživy. Nutriční význam stejně tak jako četnost a rozmanitost potravin a pokrmů z brambor v české gastronomii z nich právem vytvořili základní a zdravou součást našeho menu. Abychom si zachovali optimální výnosy a jakost hlíz, je třeba sledovat potenciální dopad negativních faktorů a předcházet těmto stavům. Kapková závlaha je možností, jak zmírnit dopad sucha, a to velice efektivním způsobem. Během sklizně roku 2017 byly zjištěny větší rozdíly v jakosti hlíz než v roce 2016, kdy byly podmínky vyrovnanější a nedocházelo k extrémům. Výsledky hovoří ve prospěch kapkové závlahy brambor. Výnos, škrobnatost a stolní hodnota hlíz byla v roce 2016 hodnocena u všech pokusných variant jako dobrá. Oproti tomu se při výrazně sušším počasí v roce 2017 díky kapkové závlaze docílilo u zavlažovaných pokusných variant celkově lepších výsledků. Nedostatek vody v půdě negativně ovlivňoval sledované jakostní parametry u nezavlažovaných kontrolních variant.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610020" target="_blank" >QJ1610020: New findings for ecologically efective potato production under conditions of drought and weather fluctuations leading to long-term sustainable land management system in the areas of potato growing.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
7
Pages from-to
146-152
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—