All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Does drought affect the potato quality?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913280" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913280 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?

  • Original language description

    Brambory jsou a zůstávají významnou součástí naší výživy. Nutriční význam stejně tak jako četnost a rozmanitost potravin a pokrmů z brambor v české gastronomii z nich právem vytvořili základní a zdravou součást našeho menu. Abychom si zachovali optimální výnosy a jakost hlíz, je třeba sledovat potenciální dopad negativních faktorů a předcházet těmto stavům. Kapková závlaha je možností, jak zmírnit dopad sucha, a to velice efektivním způsobem. Během sklizně roku 2017 byly zjištěny větší rozdíly v jakosti hlíz než v roce 2016, kdy byly podmínky vyrovnanější a nedocházelo k extrémům. Výsledky hovoří ve prospěch kapkové závlahy brambor. Výnos, škrobnatost a stolní hodnota hlíz byla v roce 2016 hodnocena u všech pokusných variant jako dobrá. Oproti tomu se při výrazně sušším počasí v roce 2017 díky kapkové závlaze docílilo u zavlažovaných pokusných variant celkově lepších výsledků. Nedostatek vody v půdě negativně ovlivňoval sledované jakostní parametry u nezavlažovaných kontrolních variant.

  • Czech name

    Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?

  • Czech description

    Brambory jsou a zůstávají významnou součástí naší výživy. Nutriční význam stejně tak jako četnost a rozmanitost potravin a pokrmů z brambor v české gastronomii z nich právem vytvořili základní a zdravou součást našeho menu. Abychom si zachovali optimální výnosy a jakost hlíz, je třeba sledovat potenciální dopad negativních faktorů a předcházet těmto stavům. Kapková závlaha je možností, jak zmírnit dopad sucha, a to velice efektivním způsobem. Během sklizně roku 2017 byly zjištěny větší rozdíly v jakosti hlíz než v roce 2016, kdy byly podmínky vyrovnanější a nedocházelo k extrémům. Výsledky hovoří ve prospěch kapkové závlahy brambor. Výnos, škrobnatost a stolní hodnota hlíz byla v roce 2016 hodnocena u všech pokusných variant jako dobrá. Oproti tomu se při výrazně sušším počasí v roce 2017 díky kapkové závlaze docílilo u zavlažovaných pokusných variant celkově lepších výsledků. Nedostatek vody v půdě negativně ovlivňoval sledované jakostní parametry u nezavlažovaných kontrolních variant.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610020" target="_blank" >QJ1610020: New findings for ecologically efective potato production under conditions of drought and weather fluctuations leading to long-term sustainable land management system in the areas of potato growing.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-542-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    146-152

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Feb 28, 2018

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article