How does drought affect the quality of potatoes?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913825" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913825 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jak ovlivňuje sucho kvalitu brambor?
Original language description
Cílem článku je informovat čtenáře o rozdílech v kvalitě hlíz při pěstování konzumních brambor a souvislostech vyplývajících z nedostatku srážek, jakož i z nízkého zásobení porostů vodou ve vegetačním období. Sucho se v našem regionu stává velmi důležitým tématem, i když si jej zatím běžný občan neuvědomuje jako významný problém. Prokazatelný nedostatek vody v půdě a krajině, s dopady sucha na významné hospodářské plodiny zaznamenané během posledních pěti let jsou důvodem k výzkumu možných opatření, která je třeba řešit komplexně. Takovým způsobem je i možnost kapkové závlahy jako šetrného způsobu zvýšení vlhkosti půdy. K porovnání vybraných výnosotvorných a jakostních parametrů byly vybrány dvě odrůdy brambor s rozdílnou délkou vegetace, Monika a Jolana, pěstované po dva ročníky na polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Brně. Zatímco v roce 2016 byla z hlediska množství a rozložení srážek voda v půdě pro rostliny dostupnější po celé období, tak v roce 2017 došlo k výkyvům v přísunu vláhy během vegetace, a tak pokusné varianty s kapkovou závlahou prokázaly vyšší výnosy a kvalitu hlíz s menším výskytem vad a lepší stolní hodnotou.
Czech name
Jak ovlivňuje sucho kvalitu brambor?
Czech description
Cílem článku je informovat čtenáře o rozdílech v kvalitě hlíz při pěstování konzumních brambor a souvislostech vyplývajících z nedostatku srážek, jakož i z nízkého zásobení porostů vodou ve vegetačním období. Sucho se v našem regionu stává velmi důležitým tématem, i když si jej zatím běžný občan neuvědomuje jako významný problém. Prokazatelný nedostatek vody v půdě a krajině, s dopady sucha na významné hospodářské plodiny zaznamenané během posledních pěti let jsou důvodem k výzkumu možných opatření, která je třeba řešit komplexně. Takovým způsobem je i možnost kapkové závlahy jako šetrného způsobu zvýšení vlhkosti půdy. K porovnání vybraných výnosotvorných a jakostních parametrů byly vybrány dvě odrůdy brambor s rozdílnou délkou vegetace, Monika a Jolana, pěstované po dva ročníky na polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Brně. Zatímco v roce 2016 byla z hlediska množství a rozložení srážek voda v půdě pro rostliny dostupnější po celé období, tak v roce 2017 došlo k výkyvům v přísunu vláhy během vegetace, a tak pokusné varianty s kapkovou závlahou prokázaly vyšší výnosy a kvalitu hlíz s menším výskytem vad a lepší stolní hodnotou.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610020" target="_blank" >QJ1610020: New findings for ecologically efective potato production under conditions of drought and weather fluctuations leading to long-term sustainable land management system in the areas of potato growing.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
73
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
43-46
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—