All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of additives on viscous properties of liquid hen egg products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914073" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914073 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv aditiv na viskozitní vlastnosti slepičích tekutých vaječných hmot

  • Original language description

    Cílem této práce bylo sledování změn viskozity tekutých vaječných hmot v závislosti na druhu a koncentraci aditivních látek (cukr, sůl, kyselina citronová, triethyl citrát, sojový lecitin a protein). Hodnoty viskozity byly stanoveny při teplotě 21 oC pomocí rotačního viskozimetru se standardizovaným vřetenem pří smykové deformační rychlosti 1 s-1. Nejvyšší průměrná viskozita byla zjištěna u vzorku slepičích bílků vajec s přídavkem 0,03% triethyl citrátu (2 259,5 mPaBULLET OPERATORs). Viskozita slepičích bílků s ostatními druhy přídavků se pohybovala v rozmezí 187,5 - 664 mPaBULLET OPERATORs. Viskozita vaječných žloutků dosahovala hodnot značně vyšších, kdy při přídavku 10% soli a přídavku 12% soli a 6 % cukru dosahovala 25 539 mPaBULLET OPERATORs, z čehož vyplývá, že sůl významně zvyšuje viskozitu vaječného žloutku. Hodnoty viskozity slepičích žloutků s dalšími přídavky se pohybovaly v rozmezí 200,7 - 16 542 mPaBULLET OPERATORs. Viskozita vaječné melanže se pohybovala v rozmezí od 120,9 mPaBULLET OPERATORs do 399,5 mPaBULLET OPERATORs pro slepičí melanž s přídavkem 50 % cukru. Z výsledků je patrné, že přídavky běžně dostupných aditivních látek mají výrazný vliv na viskozitní vlastnosti vaječných tekutin.

  • Czech name

    Vliv aditiv na viskozitní vlastnosti slepičích tekutých vaječných hmot

  • Czech description

    Cílem této práce bylo sledování změn viskozity tekutých vaječných hmot v závislosti na druhu a koncentraci aditivních látek (cukr, sůl, kyselina citronová, triethyl citrát, sojový lecitin a protein). Hodnoty viskozity byly stanoveny při teplotě 21 oC pomocí rotačního viskozimetru se standardizovaným vřetenem pří smykové deformační rychlosti 1 s-1. Nejvyšší průměrná viskozita byla zjištěna u vzorku slepičích bílků vajec s přídavkem 0,03% triethyl citrátu (2 259,5 mPaBULLET OPERATORs). Viskozita slepičích bílků s ostatními druhy přídavků se pohybovala v rozmezí 187,5 - 664 mPaBULLET OPERATORs. Viskozita vaječných žloutků dosahovala hodnot značně vyšších, kdy při přídavku 10% soli a přídavku 12% soli a 6 % cukru dosahovala 25 539 mPaBULLET OPERATORs, z čehož vyplývá, že sůl významně zvyšuje viskozitu vaječného žloutku. Hodnoty viskozity slepičích žloutků s dalšími přídavky se pohybovaly v rozmezí 200,7 - 16 542 mPaBULLET OPERATORs. Viskozita vaječné melanže se pohybovala v rozmezí od 120,9 mPaBULLET OPERATORs do 399,5 mPaBULLET OPERATORs pro slepičí melanž s přídavkem 50 % cukru. Z výsledků je patrné, že přídavky běžně dostupných aditivních látek mají výrazný vliv na viskozitní vlastnosti vaječných tekutin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin - XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník abstraktů

  • ISBN

    978-80-7305-808-1

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    265-269

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 17, 2018

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article