Quality parameters of pork meat and their evaluation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915506" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915506 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení
Original language description
Maso je velmi důležitou komoditou a je nedílnou součástí vyvážené a pestré výživy člověka. Obsahuje významné množství makro i mikronutrientů, které jsou nezbytné pro náš růst a vývoj. Vepřové maso tvoří významnou součást naší gastronomie, položku nákupu spotřebitelů, základ receptur masných výrobků, má souvislosti s výživou, ekonomické souvislosti. Požadavky na jakost masa a potažmo masných výrobků se v čase měnily, tak jak se měnila úroveň vědění, ale i života společnosti. Faktory ovlivňující jakost masa lze rozdělit na intravitální a postmortální. Parametry a kritéria prakticky na jakýkoli výrobek, potravinu, a tedy i maso, určuje člověk. Požadavků spotřebitelů, vědeckých poznatků a zkušeností se dále využívá ke standardizaci. Takové důležité vlastnosti je snaha popsat, stanovit kritéria a ukotvit tyto požadavky v legislativních předpisech. V průběhu času se význam různých faktorů ovlivňující jakost nejen vepřového masa může měnit, některé vlastnosti nabývají na důležitosti. V současné době existuje množství použitelných metod k hodnocení jakosti masa, bývají využívány vědeckými institucemi a dozorovými orgány k sumarizaci celkové jakosti masa.
Czech name
Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení
Czech description
Maso je velmi důležitou komoditou a je nedílnou součástí vyvážené a pestré výživy člověka. Obsahuje významné množství makro i mikronutrientů, které jsou nezbytné pro náš růst a vývoj. Vepřové maso tvoří významnou součást naší gastronomie, položku nákupu spotřebitelů, základ receptur masných výrobků, má souvislosti s výživou, ekonomické souvislosti. Požadavky na jakost masa a potažmo masných výrobků se v čase měnily, tak jak se měnila úroveň vědění, ale i života společnosti. Faktory ovlivňující jakost masa lze rozdělit na intravitální a postmortální. Parametry a kritéria prakticky na jakýkoli výrobek, potravinu, a tedy i maso, určuje člověk. Požadavků spotřebitelů, vědeckých poznatků a zkušeností se dále využívá ke standardizaci. Takové důležité vlastnosti je snaha popsat, stanovit kritéria a ukotvit tyto požadavky v legislativních předpisech. V průběhu času se význam různých faktorů ovlivňující jakost nejen vepřového masa může měnit, některé vlastnosti nabývají na důležitosti. V současné době existuje množství použitelných metod k hodnocení jakosti masa, bývají využívány vědeckými institucemi a dozorovými orgány k sumarizaci celkové jakosti masa.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
48-54
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 6, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—