All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality parameters of pork meat and their evaluation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915506" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915506 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení

  • Original language description

    Maso je velmi důležitou komoditou a je nedílnou součástí vyvážené a pestré výživy člověka. Obsahuje významné množství makro i mikronutrientů, které jsou nezbytné pro náš růst a vývoj. Vepřové maso tvoří významnou součást naší gastronomie, položku nákupu spotřebitelů, základ receptur masných výrobků, má souvislosti s výživou, ekonomické souvislosti. Požadavky na jakost masa a potažmo masných výrobků se v čase měnily, tak jak se měnila úroveň vědění, ale i života společnosti. Faktory ovlivňující jakost masa lze rozdělit na intravitální a postmortální. Parametry a kritéria prakticky na jakýkoli výrobek, potravinu, a tedy i maso, určuje člověk. Požadavků spotřebitelů, vědeckých poznatků a zkušeností se dále využívá ke standardizaci. Takové důležité vlastnosti je snaha popsat, stanovit kritéria a ukotvit tyto požadavky v legislativních předpisech. V průběhu času se význam různých faktorů ovlivňující jakost nejen vepřového masa může měnit, některé vlastnosti nabývají na důležitosti. V současné době existuje množství použitelných metod k hodnocení jakosti masa, bývají využívány vědeckými institucemi a dozorovými orgány k sumarizaci celkové jakosti masa.

  • Czech name

    Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení

  • Czech description

    Maso je velmi důležitou komoditou a je nedílnou součástí vyvážené a pestré výživy člověka. Obsahuje významné množství makro i mikronutrientů, které jsou nezbytné pro náš růst a vývoj. Vepřové maso tvoří významnou součást naší gastronomie, položku nákupu spotřebitelů, základ receptur masných výrobků, má souvislosti s výživou, ekonomické souvislosti. Požadavky na jakost masa a potažmo masných výrobků se v čase měnily, tak jak se měnila úroveň vědění, ale i života společnosti. Faktory ovlivňující jakost masa lze rozdělit na intravitální a postmortální. Parametry a kritéria prakticky na jakýkoli výrobek, potravinu, a tedy i maso, určuje člověk. Požadavků spotřebitelů, vědeckých poznatků a zkušeností se dále využívá ke standardizaci. Takové důležité vlastnosti je snaha popsat, stanovit kritéria a ukotvit tyto požadavky v legislativních předpisech. V průběhu času se význam různých faktorů ovlivňující jakost nejen vepřového masa může měnit, některé vlastnosti nabývají na důležitosti. V současné době existuje množství použitelných metod k hodnocení jakosti masa, bývají využívány vědeckými institucemi a dozorovými orgány k sumarizaci celkové jakosti masa.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    48-54

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 6, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article