Potential of the comet assay use in the assessment of irradiated food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915512" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915512 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením
Original language description
Analýza komet je mikroelektroforetická technika pro detekci a vyhodnocení poškození a reparací DNA. Je známa také jako gelová elektroforéza jednotlivých buněk (SCGE), i když se elektroforéza provádí pouze s DNA jednotlivé buňky - tzv. nukleoidem. Technika byla vyvinuta před třemi desetiletími Östlingem a Johansonem (1984). Od té doby byla zavedena řada změn. Kometová analýza se stala oblíbenou díky své citlivosti a všestrannosti, ale také kvůli nízkým nákladům a jednoduchému protokolu. Ozařování ionizujícím zářením bylo přijato jako jedna z fungujících technik pro uchování potravin s minimálním narušením funkčních, nutričních a smyslových vlastností potravin. Existují však některá právní omezení a potraviny ošetřené ozařováním by měly být řádně označeny. Existuje tedy potřeba spolehlivých metod, které by mohly rozlišovat mezi ozářeným a neozářeným produktem. Bylo prokázáno, že ošetření potravin ozářením povolenými a bezpečnými dávkami způsobuje určité poškození jaderné DNA, které je snadno detekovatelné analýzou komet (Delincee, 1995). V této práci je diskutován potenciál kometové analýzy jako metody rozlišení ozářených a neozářených potravin.
Czech name
Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením
Czech description
Analýza komet je mikroelektroforetická technika pro detekci a vyhodnocení poškození a reparací DNA. Je známa také jako gelová elektroforéza jednotlivých buněk (SCGE), i když se elektroforéza provádí pouze s DNA jednotlivé buňky - tzv. nukleoidem. Technika byla vyvinuta před třemi desetiletími Östlingem a Johansonem (1984). Od té doby byla zavedena řada změn. Kometová analýza se stala oblíbenou díky své citlivosti a všestrannosti, ale také kvůli nízkým nákladům a jednoduchému protokolu. Ozařování ionizujícím zářením bylo přijato jako jedna z fungujících technik pro uchování potravin s minimálním narušením funkčních, nutričních a smyslových vlastností potravin. Existují však některá právní omezení a potraviny ošetřené ozařováním by měly být řádně označeny. Existuje tedy potřeba spolehlivých metod, které by mohly rozlišovat mezi ozářeným a neozářeným produktem. Bylo prokázáno, že ošetření potravin ozářením povolenými a bezpečnými dávkami způsobuje určité poškození jaderné DNA, které je snadno detekovatelné analýzou komet (Delincee, 1995). V této práci je diskutován potenciál kometové analýzy jako metody rozlišení ozářených a neozářených potravin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
254-263
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 6, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—