All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Potential of the comet assay use in the assessment of irradiated food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915512" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915512 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením

  • Original language description

    Analýza komet je mikroelektroforetická technika pro detekci a vyhodnocení poškození a reparací DNA. Je známa také jako gelová elektroforéza jednotlivých buněk (SCGE), i když se elektroforéza provádí pouze s DNA jednotlivé buňky - tzv. nukleoidem. Technika byla vyvinuta před třemi desetiletími Östlingem a Johansonem (1984). Od té doby byla zavedena řada změn. Kometová analýza se stala oblíbenou díky své citlivosti a všestrannosti, ale také kvůli nízkým nákladům a jednoduchému protokolu. Ozařování ionizujícím zářením bylo přijato jako jedna z fungujících technik pro uchování potravin s minimálním narušením funkčních, nutričních a smyslových vlastností potravin. Existují však některá právní omezení a potraviny ošetřené ozařováním by měly být řádně označeny. Existuje tedy potřeba spolehlivých metod, které by mohly rozlišovat mezi ozářeným a neozářeným produktem. Bylo prokázáno, že ošetření potravin ozářením povolenými a bezpečnými dávkami způsobuje určité poškození jaderné DNA, které je snadno detekovatelné analýzou komet (Delincee, 1995). V této práci je diskutován potenciál kometové analýzy jako metody rozlišení ozářených a neozářených potravin.

  • Czech name

    Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením

  • Czech description

    Analýza komet je mikroelektroforetická technika pro detekci a vyhodnocení poškození a reparací DNA. Je známa také jako gelová elektroforéza jednotlivých buněk (SCGE), i když se elektroforéza provádí pouze s DNA jednotlivé buňky - tzv. nukleoidem. Technika byla vyvinuta před třemi desetiletími Östlingem a Johansonem (1984). Od té doby byla zavedena řada změn. Kometová analýza se stala oblíbenou díky své citlivosti a všestrannosti, ale také kvůli nízkým nákladům a jednoduchému protokolu. Ozařování ionizujícím zářením bylo přijato jako jedna z fungujících technik pro uchování potravin s minimálním narušením funkčních, nutričních a smyslových vlastností potravin. Existují však některá právní omezení a potraviny ošetřené ozařováním by měly být řádně označeny. Existuje tedy potřeba spolehlivých metod, které by mohly rozlišovat mezi ozářeným a neozářeným produktem. Bylo prokázáno, že ošetření potravin ozářením povolenými a bezpečnými dávkami způsobuje určité poškození jaderné DNA, které je snadno detekovatelné analýzou komet (Delincee, 1995). V této práci je diskutován potenciál kometové analýzy jako metody rozlišení ozářených a neozářených potravin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    254-263

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 6, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article