The Comparison of Selected Types of Sausages in Terms of Nutritional Value and Sensory Quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43916549" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43916549 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty a senzorické jakosti
Original language description
Cílem předkládaného článku bylo zhodnotit výživovou hodnotu a senzorickou jakost vybraných masných výrobků, konkrétně párků z tržní sítě. Párky totiž patří k velmi často konzumovaným masným výrobkům, napříč generacemi, ať již ve formě rychlého pokrmu v domácnostech nebo v provozovnách rychlého občerstvení. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli, byla vypočtena energetická hodnota. Celkem 20 vybraných párků tenkého kalibru (skopové, celofánové, kolagenní střevo) bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti vybraných jakostních parametrů pro spotřebitele. Porovnáním obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty byl prokázán statisticky významný rozdíl (p < 0,05) mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku (energetické hodnoty). Výsledky analýz byly srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků (35%) nesplňovalo požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi skupinami (p < 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková přijatelnost. Průkazně nejhůře (p < 0,05) byla hodnocena skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).
Czech name
Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty a senzorické jakosti
Czech description
Cílem předkládaného článku bylo zhodnotit výživovou hodnotu a senzorickou jakost vybraných masných výrobků, konkrétně párků z tržní sítě. Párky totiž patří k velmi často konzumovaným masným výrobkům, napříč generacemi, ať již ve formě rychlého pokrmu v domácnostech nebo v provozovnách rychlého občerstvení. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli, byla vypočtena energetická hodnota. Celkem 20 vybraných párků tenkého kalibru (skopové, celofánové, kolagenní střevo) bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti vybraných jakostních parametrů pro spotřebitele. Porovnáním obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty byl prokázán statisticky významný rozdíl (p < 0,05) mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku (energetické hodnoty). Výsledky analýz byly srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků (35%) nesplňovalo požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi skupinami (p < 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková přijatelnost. Průkazně nejhůře (p < 0,05) byla hodnocena skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
134-137
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—