All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Comparison of Selected Types of Sausages in Terms of Nutritional Value and Sensory Quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43916549" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43916549 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty a senzorické jakosti

  • Original language description

    Cílem předkládaného článku bylo zhodnotit výživovou hodnotu a senzorickou jakost vybraných masných výrobků, konkrétně párků z tržní sítě. Párky totiž patří k velmi často konzumovaným masným výrobkům, napříč generacemi, ať již ve formě rychlého pokrmu v domácnostech nebo v provozovnách rychlého občerstvení. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli, byla vypočtena energetická hodnota. Celkem 20 vybraných párků tenkého kalibru (skopové, celofánové, kolagenní střevo) bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti vybraných jakostních parametrů pro spotřebitele. Porovnáním obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty byl prokázán statisticky významný rozdíl (p &lt; 0,05) mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku (energetické hodnoty). Výsledky analýz byly srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků (35%) nesplňovalo požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi skupinami (p &lt; 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková přijatelnost. Průkazně nejhůře (p &lt; 0,05) byla hodnocena skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).

  • Czech name

    Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty a senzorické jakosti

  • Czech description

    Cílem předkládaného článku bylo zhodnotit výživovou hodnotu a senzorickou jakost vybraných masných výrobků, konkrétně párků z tržní sítě. Párky totiž patří k velmi často konzumovaným masným výrobkům, napříč generacemi, ať již ve formě rychlého pokrmu v domácnostech nebo v provozovnách rychlého občerstvení. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli, byla vypočtena energetická hodnota. Celkem 20 vybraných párků tenkého kalibru (skopové, celofánové, kolagenní střevo) bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti vybraných jakostních parametrů pro spotřebitele. Porovnáním obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty byl prokázán statisticky významný rozdíl (p &lt; 0,05) mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku (energetické hodnoty). Výsledky analýz byly srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků (35%) nesplňovalo požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi skupinami (p &lt; 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková přijatelnost. Průkazně nejhůře (p &lt; 0,05) byla hodnocena skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    74

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    134-137

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database