Comparison of selected types of sausages in terms of nutritional value
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43916486" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43916486 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty
Original language description
Celkem 20 vybraných párků bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti pro spotřebitele. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli u každého výrobku, dále byla vypočtena energetická hodnota. Skupiny byly následně porovnány dle obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) byl prokázán mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku a u vypočtené energetické hodnoty. Analyzované hodnoty byly dále srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků nesplňuje požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p < 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková chuť. V celkové chuti byla od ostatních skupin průkazně nejhůře hodnocena (p < 0,05) skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).
Czech name
Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty
Czech description
Celkem 20 vybraných párků bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti pro spotřebitele. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli u každého výrobku, dále byla vypočtena energetická hodnota. Skupiny byly následně porovnány dle obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) byl prokázán mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku a u vypočtené energetické hodnoty. Analyzované hodnoty byly dále srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků nesplňuje požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p < 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková chuť. V celkové chuti byla od ostatních skupin průkazně nejhůře hodnocena (p < 0,05) skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Teaching and research capacities for biotechnological branches and expansion of infrastructure</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin - XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
260-265
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 16, 2019
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—