All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of selected types of sausages in terms of nutritional value

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43916486" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43916486 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty

  • Original language description

    Celkem 20 vybraných párků bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti pro spotřebitele. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli u každého výrobku, dále byla vypočtena energetická hodnota. Skupiny byly následně porovnány dle obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty. Statisticky významný rozdíl (p &lt; 0,05) byl prokázán mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku a u vypočtené energetické hodnoty. Analyzované hodnoty byly dále srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků nesplňuje požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p &lt; 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková chuť. V celkové chuti byla od ostatních skupin průkazně nejhůře hodnocena (p &lt; 0,05) skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).

  • Czech name

    Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty

  • Czech description

    Celkem 20 vybraných párků bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti pro spotřebitele. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli u každého výrobku, dále byla vypočtena energetická hodnota. Skupiny byly následně porovnány dle obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty. Statisticky významný rozdíl (p &lt; 0,05) byl prokázán mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku a u vypočtené energetické hodnoty. Analyzované hodnoty byly dále srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků nesplňuje požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p &lt; 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková chuť. V celkové chuti byla od ostatních skupin průkazně nejhůře hodnocena (p &lt; 0,05) skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Teaching and research capacities for biotechnological branches and expansion of infrastructure</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin - XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    260-265

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 16, 2019

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article