Dietary fish oil and risk factors of cardiovascular diseases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917728" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917728 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dietární rybí olej a rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění
Original language description
Cílem předkládaného experimentu bylo testovat hypotézu, že dietární rybí olej (F) obsahující účinné látky EPA (eikosapentaénová kyselina) a DHA (dokosahexaénová kyselina) ve srovnání s nasyceným palmovým olejem (P) sníží v živočišném modelu (prase) koncentraci plazmatického cholesterolu a zmírní projevy systémového zánětu. Prasata krmená rybím olejem měla po 70 dnech sníženou (P<0,05) hladinu celkového cholesterolu v plasmě, toto snížení však bylo na úkor frakce cholesterolu v lipoproteinech vysoké hustoty. Po vyvolání systémového zánětu lipopolysacharidem (LPS) byl v periferní krvi F prasat (F+) zjištěn nižší (P<0,05) podíl neutrofilních granulocytů oproti P-skupině (P+), exprese genu pro LPS-vazebný protein v játrech však byla u F+ prasat vyšší (P<0,05). F+ prasata měla v plazmě zvýšenou (P<0,05) koncentraci protizánětlivých cytokinů IL-4 a IL-10, ale také zvýšenou koncentraci (P<0,05) prozánětlivého ukazatele TNFα (tumor necrosis factor). Závěrem studie bylo zjištění, že EPA+DHA v množství 80-110 mg/kg živé hmotnosti a den významně nezlepšily parametry krevních lipidů oproti nasycenému tuku a měly nejednoznačný účinek na ukazatele systémového zánětu.
Czech name
Dietární rybí olej a rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění
Czech description
Cílem předkládaného experimentu bylo testovat hypotézu, že dietární rybí olej (F) obsahující účinné látky EPA (eikosapentaénová kyselina) a DHA (dokosahexaénová kyselina) ve srovnání s nasyceným palmovým olejem (P) sníží v živočišném modelu (prase) koncentraci plazmatického cholesterolu a zmírní projevy systémového zánětu. Prasata krmená rybím olejem měla po 70 dnech sníženou (P<0,05) hladinu celkového cholesterolu v plasmě, toto snížení však bylo na úkor frakce cholesterolu v lipoproteinech vysoké hustoty. Po vyvolání systémového zánětu lipopolysacharidem (LPS) byl v periferní krvi F prasat (F+) zjištěn nižší (P<0,05) podíl neutrofilních granulocytů oproti P-skupině (P+), exprese genu pro LPS-vazebný protein v játrech však byla u F+ prasat vyšší (P<0,05). F+ prasata měla v plazmě zvýšenou (P<0,05) koncentraci protizánětlivých cytokinů IL-4 a IL-10, ale také zvýšenou koncentraci (P<0,05) prozánětlivého ukazatele TNFα (tumor necrosis factor). Závěrem studie bylo zjištění, že EPA+DHA v množství 80-110 mg/kg živé hmotnosti a den významně nezlepšily parametry krevních lipidů oproti nasycenému tuku a měly nejednoznačný účinek na ukazatele systémového zánětu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
30405 - Medical biotechnology related ethics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
22-30
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2020
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—