Contaminants in fish and seafood
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919418" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919418 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/21:43879615
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kontaminující látky v rybách a mořských plodech
Original language description
Ačkoliv jsou ryby vhodným zdrojem řady živin, obsahují mnohdy i nežádoucí kontaminanty pocházející z kontaminovaného vodního prostředí. Cílem tohoto příspěvku bylo shromáždit dostupné údaje týkající se problematiky výskytu kontaminujících látek v rybách, mořských plodech a dalších produktech akvakultury sloužících k výživě člověka a legislativních limitů týkajících se reziduí těchto látek v organismech vodního prostředí. Limity stanovené v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, se v případě ryb a mořských plodů týkají pouze těžkých kovů. Jak však vyplývá z poznatků uvedených ve vědecké literatuře, v tělech vodních živočichů se kromě těžkých kovů kumulují i rezidua léčiv, pesticidů a průmyslových chemikálií. Při konzumaci těchto organismů tak dochází k přechodu těchto látek i do člověka.
Czech name
Kontaminující látky v rybách a mořských plodech
Czech description
Ačkoliv jsou ryby vhodným zdrojem řady živin, obsahují mnohdy i nežádoucí kontaminanty pocházející z kontaminovaného vodního prostředí. Cílem tohoto příspěvku bylo shromáždit dostupné údaje týkající se problematiky výskytu kontaminujících látek v rybách, mořských plodech a dalších produktech akvakultury sloužících k výživě člověka a legislativních limitů týkajících se reziduí těchto látek v organismech vodního prostředí. Limity stanovené v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, se v případě ryb a mořských plodů týkají pouze těžkých kovů. Jak však vyplývá z poznatků uvedených ve vědecké literatuře, v tělech vodních živočichů se kromě těžkých kovů kumulují i rezidua léčiv, pesticidů a průmyslových chemikálií. Při konzumaci těchto organismů tak dochází k přechodu těchto látek i do člověka.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Sustainable production of healthy fish in various aquaculture systems - PROFISH</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
423-431
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 2, 2021
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—