The most common contaminants detected in fishery products according to the RASFF system
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000189" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000189 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/22:43880225
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nejčastější kontaminanty detekované v produktech rybolovu podle systému RASFF
Original language description
Produkty rybolovu jsou celosvětově oblíbenou surovinou, ať už v restauracích, či domácnostech. Přestože jsou dobrým zdrojem živin, mohou se stát i surovinou nebezpečnou, a to z důvodu výskytu nežádoucích kontaminantů, které přecházejí do masa z kontaminovaného vodního prostředí. Z poznatků a publikací vyplývá, že dochází ke kumulaci těžkých kovů v produktech rybolovu, výskytu reziduí léčiv, pesticidů, průmyslových chemikálií a jiných nežádoucích látek. Při konzumaci těchto organismů tak může docházet k přechodu reziduí i do organismu člověka, a proto by mělo docházet k důkladné kontrole produktů. V nařízení Komise (ES) č.1881/2006 jsou stanoveny maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, v případě produktů rybolovu, a to pro těžké kovy, dioxiny, polychlorované bifenyly a polycyklické aromatické uhlovodíky. Cílem této práce bylo shromáždit údaje týkajících se problematiky výskytu kontaminujících látek v rybách, mořských plodech a dalších produktech akvakultury určené k výživě člověka.
Czech name
Nejčastější kontaminanty detekované v produktech rybolovu podle systému RASFF
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Sustainable production of healthy fish in various aquaculture systems - PROFISH</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2022
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
49-52
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—