All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Optimization of the method for vitamin E determination in Moringa oleifera and Moringa stenopetala

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919421" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919421 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala

  • Original language description

    Práce se zabývá možností stanovení a optimalizací metody obsahu vitaminu E ve vzorcích semen a oleje Moringa oleifera a Moringa stenopetala. Bylo zjištěno, že celková aktivita vitaminu E se významně snižuje v průběhu doby skladování. Jednotlivé druhy Moringa oleifera a Moringa stenopetala se od sebe liší složením jednotlivým izomerů tokoferolů. Moringa oleifera má nejvyšší obsah izomeru gama tokoferolu, oproti tomu má Moringa stenopetala nejvyšší obsah alfa tokoferolu. Práce je zajímavá v porovnání právě těchto dvou druhů moringy, jelikož Moringa oleifera je z hlediska výzkumu probádanější, srovnávali jsme ji s Moringou stenopetalou, která není tolik známá a roste především na africkém kontinentě. Moringa má tradici v oblastech Afriky či Indie již tisíce let, avšak přesné metodiky detekce obsahových látek nejsou dostatečně vědecky doloženy.

  • Czech name

    Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala

  • Czech description

    Práce se zabývá možností stanovení a optimalizací metody obsahu vitaminu E ve vzorcích semen a oleje Moringa oleifera a Moringa stenopetala. Bylo zjištěno, že celková aktivita vitaminu E se významně snižuje v průběhu doby skladování. Jednotlivé druhy Moringa oleifera a Moringa stenopetala se od sebe liší složením jednotlivým izomerů tokoferolů. Moringa oleifera má nejvyšší obsah izomeru gama tokoferolu, oproti tomu má Moringa stenopetala nejvyšší obsah alfa tokoferolu. Práce je zajímavá v porovnání právě těchto dvou druhů moringy, jelikož Moringa oleifera je z hlediska výzkumu probádanější, srovnávali jsme ji s Moringou stenopetalou, která není tolik známá a roste především na africkém kontinentě. Moringa má tradici v oblastech Afriky či Indie již tisíce let, avšak přesné metodiky detekce obsahových látek nejsou dostatečně vědecky doloženy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    328-337

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 2, 2021

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article