Optimization of the method for vitamin E determination in Moringa oleifera and Moringa stenopetala
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919421" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919421 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala
Original language description
Práce se zabývá možností stanovení a optimalizací metody obsahu vitaminu E ve vzorcích semen a oleje Moringa oleifera a Moringa stenopetala. Bylo zjištěno, že celková aktivita vitaminu E se významně snižuje v průběhu doby skladování. Jednotlivé druhy Moringa oleifera a Moringa stenopetala se od sebe liší složením jednotlivým izomerů tokoferolů. Moringa oleifera má nejvyšší obsah izomeru gama tokoferolu, oproti tomu má Moringa stenopetala nejvyšší obsah alfa tokoferolu. Práce je zajímavá v porovnání právě těchto dvou druhů moringy, jelikož Moringa oleifera je z hlediska výzkumu probádanější, srovnávali jsme ji s Moringou stenopetalou, která není tolik známá a roste především na africkém kontinentě. Moringa má tradici v oblastech Afriky či Indie již tisíce let, avšak přesné metodiky detekce obsahových látek nejsou dostatečně vědecky doloženy.
Czech name
Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala
Czech description
Práce se zabývá možností stanovení a optimalizací metody obsahu vitaminu E ve vzorcích semen a oleje Moringa oleifera a Moringa stenopetala. Bylo zjištěno, že celková aktivita vitaminu E se významně snižuje v průběhu doby skladování. Jednotlivé druhy Moringa oleifera a Moringa stenopetala se od sebe liší složením jednotlivým izomerů tokoferolů. Moringa oleifera má nejvyšší obsah izomeru gama tokoferolu, oproti tomu má Moringa stenopetala nejvyšší obsah alfa tokoferolu. Práce je zajímavá v porovnání právě těchto dvou druhů moringy, jelikož Moringa oleifera je z hlediska výzkumu probádanější, srovnávali jsme ji s Moringou stenopetalou, která není tolik známá a roste především na africkém kontinentě. Moringa má tradici v oblastech Afriky či Indie již tisíce let, avšak přesné metodiky detekce obsahových látek nejsou dostatečně vědecky doloženy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
328-337
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 2, 2021
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—