All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

What spices to choose for a meat product with a content of fish meat? Evaluation of meat products with the proportion of meat of African sharptooth catfish (Clarias Gariepinus)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F23%3A43923737" target="_blank" >RIV/62156489:43210/23:43923737 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jaké zvolit koření do masného výrobku s podílem rybího masa? Vyhodnocení masných výrobků s podílem masa sumečka afrického (Clarias gariepinus)

  • Original language description

    Koření k masu prostě patří a je součástí receptury masných výrobků, od samého počátku jejich výroby. Ryby a rybí výrobky by v českých domácnostech měly být součástí jídelníčku, ať již pro nutriční důvody, tak i z hlediska zpestření naší stravy. Ne každý ze spotřebitelů je ovšem schopen akceptovat specifické senzorické vlastnosti rybího masa. Tento článek popisuje vyhodnocení masných výrobků s obsahem rybího masa s důrazem na jejich senzorickou přijatelnost. Byly vyrobeny tři druhy masných výrobků s využitím čerstvého masa sumečka afrického (Clarias gariepinus). Jednalo se o párky, měkký salám a konzervy. Při výrobě párků a salámů bylo ve srovnání s kontrolní skupinou využito podílu rybího masa ve výrobcích v obsahu 10 a 20 %. U těchto výrobků byly hodnoceny chemické, fyzikální, mikrobiologické a senzorické parametry. Z výsledků vyplynulo, že obsah rybí svaloviny významně ovlivnil některé sledované jakostní parametry (P &lt;0,05), ale vhodnou kombinací technologického postupu výroby s očekávaným určením masného výrobku lze docílit optimální jakost pro různé skupiny spotřebitelů. Nejvhodnější pro zařazení masa do receptury s ohledem na senzorickou přijatelnost se jeví měkký salám

  • Czech name

    Jaké zvolit koření do masného výrobku s podílem rybího masa? Vyhodnocení masných výrobků s podílem masa sumečka afrického (Clarias gariepinus)

  • Czech description

    Koření k masu prostě patří a je součástí receptury masných výrobků, od samého počátku jejich výroby. Ryby a rybí výrobky by v českých domácnostech měly být součástí jídelníčku, ať již pro nutriční důvody, tak i z hlediska zpestření naší stravy. Ne každý ze spotřebitelů je ovšem schopen akceptovat specifické senzorické vlastnosti rybího masa. Tento článek popisuje vyhodnocení masných výrobků s obsahem rybího masa s důrazem na jejich senzorickou přijatelnost. Byly vyrobeny tři druhy masných výrobků s využitím čerstvého masa sumečka afrického (Clarias gariepinus). Jednalo se o párky, měkký salám a konzervy. Při výrobě párků a salámů bylo ve srovnání s kontrolní skupinou využito podílu rybího masa ve výrobcích v obsahu 10 a 20 %. U těchto výrobků byly hodnoceny chemické, fyzikální, mikrobiologické a senzorické parametry. Z výsledků vyplynulo, že obsah rybí svaloviny významně ovlivnil některé sledované jakostní parametry (P &lt;0,05), ale vhodnou kombinací technologického postupu výroby s očekávaným určením masného výrobku lze docílit optimální jakost pro různé skupiny spotřebitelů. Nejvhodnější pro zařazení masa do receptury s ohledem na senzorickou přijatelnost se jeví měkký salám

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40103 - Fishery

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK23020047" target="_blank" >QK23020047: Verifying the possibilities of proving the use of protective cultures in the production of food of animal products origin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    4-12

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database