The Information Content of Economic Value Added of food-processing firms in the Czech Republic in the comparison with the information content of traditional performance metrics.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F06%3A00141685" target="_blank" >RIV/62156489:43310/06:00141685 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vypovídací schopnost ukazatele EVA ve vztahu k informačnímu obsahu tradičních výkonnostních ukazatelů u podniků českého potravinářského průmyslu.
Original language description
Volba tématu předkládaného příspěvku je motivována rostoucí popularitou ukazatele EVA a potřebou zefektivnit řídící proces firem českého potravinářského průmyslu. Podle stoupenců ukazatele přijetí principu ekonomické přidané hodnoty na všech úrovních podniku povede ke zvýšení efektivnosti řízení, alokace kapitálu a tím zvýšení hodnoty firmy. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázaly exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli na straně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateli českých potravinářských podni
Czech name
Vypovídací schopnost ukazatele EVA ve vztahu k informačnímu obsahu tradičních výkonnostních ukazatelů u podniků českého potravinářského průmyslu.
Czech description
Volba tématu předkládaného příspěvku je motivována rostoucí popularitou ukazatele EVA a potřebou zefektivnit řídící proces firem českého potravinářského průmyslu. Podle stoupenců ukazatele přijetí principu ekonomické přidané hodnoty na všech úrovních podniku povede ke zvýšení efektivnosti řízení, alokace kapitálu a tím zvýšení hodnoty firmy. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázaly exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli na straně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateli českých potravinářských podni
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Research of possibilities and limits of EVA ratio in financial management of businesses from food-processing sector</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIV
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
77-85
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—