The relationship between Economic Value Added and traditional performance measures by firms in the Czech food-processing sector
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F06%3A00160858" target="_blank" >RIV/62156489:43310/06:00160858 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vztah mezi ekonomickou přidanou hodnotou (EVA)a tradičními výkonnostními ukazateli u podniků českého potravinářského průmyslu
Original language description
Ekonomická přidaná hodnota (EVA) se v posledním období stala pojmem, kterému je ve světě podnikání a výzkumu věnována velká pozornost. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázali exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli nastraně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateličeských potravinářských podniků neexistuje těsná lineární závislost, která by poukazovala na shodné vypovídací schopnosti zkoumaných ukazatelů pro vlastníky firmy. Použitý regresní model podporuje uvedenou hypotézu a ukazuje, že nelze uka
Czech name
Vztah mezi ekonomickou přidanou hodnotou (EVA)a tradičními výkonnostními ukazateli u podniků českého potravinářského průmyslu
Czech description
Ekonomická přidaná hodnota (EVA) se v posledním období stala pojmem, kterému je ve světě podnikání a výzkumu věnována velká pozornost. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázali exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli nastraně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateličeských potravinářských podniků neexistuje těsná lineární závislost, která by poukazovala na shodné vypovídací schopnosti zkoumaných ukazatelů pro vlastníky firmy. Použitý regresní model podporuje uvedenou hypotézu a ukazuje, že nelze uka
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Research of possibilities and limits of EVA ratio in financial management of businesses from food-processing sector</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Adaptace agrárního sektoru na změny vyvolané integračními a globalizačními procesy
ISBN
80-213-1580-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
49-54
Publisher name
ČZU
Place of publication
Praha
Event location
Trhový Štěpánov
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—