Methodological Foundation for empirical comparison of information content of Economic value added and traditional performance measures
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F07%3A00160852" target="_blank" >RIV/62156489:43310/07:00160852 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodologická východiska pro empirickou komparaci vypovídací schopnosti ukazatele ekonomická přidaná hodnota se standardně používanými ukazateli
Original language description
Tento příspěvek je věnován v současné době stále více populárnějšímu výkonnostnímu ukazateli ekonomická přidaná hodnota (EVA). Podle autorů tohoto ukazatele je jednou z jeho předností velmi úzká vazba na tvorbu hodnoty podniku, jakožto na cílovou kategorii jeho vlastníků. V tomto článku je položen metodologický základ pro ověření kvalitnějšího informačního obsahu ukazatele EVA ve srovnání se standardně používanými výkonnostními ukazateli v konkrétních podmínkách českého potravinářského průmyslu. Postuppři komparaci je obdobný jako u řady v článku citovaných zahraničních studií. Kritickým místem aplikace v českých podmínkách je ovšem absence informací, které jsou produkovány rozsáhlým a dobře fungujícím kapitálovým trhem a které zároveň slouží jako objektivní kriterium pro vyhodnocení kvality zkoumaných ukazatelů. V tomto příspěvku je proto vyvinuto srovnávací kriterium pro posouzení vypovídací schopnosti výkonnostních ukazatelů vhodné pro použití v podmínkách české ekonomiky a ukázán
Czech name
Metodologická východiska pro empirickou komparaci vypovídací schopnosti ukazatele ekonomická přidaná hodnota se standardně používanými ukazateli
Czech description
Tento příspěvek je věnován v současné době stále více populárnějšímu výkonnostnímu ukazateli ekonomická přidaná hodnota (EVA). Podle autorů tohoto ukazatele je jednou z jeho předností velmi úzká vazba na tvorbu hodnoty podniku, jakožto na cílovou kategorii jeho vlastníků. V tomto článku je položen metodologický základ pro ověření kvalitnějšího informačního obsahu ukazatele EVA ve srovnání se standardně používanými výkonnostními ukazateli v konkrétních podmínkách českého potravinářského průmyslu. Postuppři komparaci je obdobný jako u řady v článku citovaných zahraničních studií. Kritickým místem aplikace v českých podmínkách je ovšem absence informací, které jsou produkovány rozsáhlým a dobře fungujícím kapitálovým trhem a které zároveň slouží jako objektivní kriterium pro vyhodnocení kvality zkoumaných ukazatelů. V tomto příspěvku je proto vyvinuto srovnávací kriterium pro posouzení vypovídací schopnosti výkonnostních ukazatelů vhodné pro použití v podmínkách české ekonomiky a ukázán
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Research of possibilities and limits of EVA ratio in financial management of businesses from food-processing sector</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Firma a konkurenční prostředí 2007 - Úloha podniku v udržitelném rozvoji regionů
ISBN
978-80-86633-84-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
55-61
Publisher name
MSD s.r.o.
Place of publication
—
Event location
Brno
Event date
Mar 8, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—