All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Competitiveness of Czech Sugar Exports to Austria - Ex-Post Assessment

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F22%3A43921789" target="_blank" >RIV/62156489:43310/22:43921789 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43110/22:43921789

  • Result on the web

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2022/PDF/273-280.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2022/PDF/273-280.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Konkurenceschopnost českého exportu cukru na trhu Rakouska - ex-post hodnocení

  • Original language description

    Cílem příspěvku bylo zhodnotit vývoj míry konkurenceschopnosti českého exportu bílého cukru na trh Rakouska a v porovnání s ostatními relevantními importéry na tento trh. Za tímto účelem bylo i využito Constant market share analýzy, která umožňuje dekompozici obchodních toků a identifikaci potenciálních efektů formujících tyto obchodní toky. Přes specifika komoditní vertikály cukru, do které se velmi významně promítla změna podnikatelského prostředí v Česku, vstup do EU a s tím spojená aplikace SZP, došlo ke stabilizaci a zefektivnění výroby cukru v Česku. Posílil význam jednotného vnitřního trhu EU, kdy převážná většina exportu cukru směřuje do zemí EU, zejména okolních států v čele s Rakouskem. Na základě provedených analýz se prokázala výrazná pozice českého exportu cukru na trhu Rakouska a ve sledovaném období, přes negativní působení faktorů strukturální povahy, došlo k posílení konkurenceschopnosti českého exportu cukru na rakouském trhu a celkově k posílení pozice i ve srovnání s Německem, Slovenskem a Maďarskem, tedy zeměmi, které se především profilují ve struktuře rakouského importu cukru. I přes pozitivní závěry vyplývající z výše uvedených poznatků, příspěvek rovněž upozorňuje na nutnost interpretovat tuto informaci v kontextu probíhající vertikální dělby práce v hodnotových řetězcích.

  • Czech name

    Konkurenceschopnost českého exportu cukru na trhu Rakouska - ex-post hodnocení

  • Czech description

    Cílem příspěvku bylo zhodnotit vývoj míry konkurenceschopnosti českého exportu bílého cukru na trh Rakouska a v porovnání s ostatními relevantními importéry na tento trh. Za tímto účelem bylo i využito Constant market share analýzy, která umožňuje dekompozici obchodních toků a identifikaci potenciálních efektů formujících tyto obchodní toky. Přes specifika komoditní vertikály cukru, do které se velmi významně promítla změna podnikatelského prostředí v Česku, vstup do EU a s tím spojená aplikace SZP, došlo ke stabilizaci a zefektivnění výroby cukru v Česku. Posílil význam jednotného vnitřního trhu EU, kdy převážná většina exportu cukru směřuje do zemí EU, zejména okolních států v čele s Rakouskem. Na základě provedených analýz se prokázala výrazná pozice českého exportu cukru na trhu Rakouska a ve sledovaném období, přes negativní působení faktorů strukturální povahy, došlo k posílení konkurenceschopnosti českého exportu cukru na rakouském trhu a celkově k posílení pozice i ve srovnání s Německem, Slovenskem a Maďarskem, tedy zeměmi, které se především profilují ve struktuře rakouského importu cukru. I přes pozitivní závěry vyplývající z výše uvedených poznatků, příspěvek rovněž upozorňuje na nutnost interpretovat tuto informaci v kontextu probíhající vertikální dělby práce v hodnotových řetězcích.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Volume of the periodical

    138

  • Issue of the periodical within the volume

    7-8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    273-280

  • UT code for WoS article

    000837952200016

  • EID of the result in the Scopus database