All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Pre-sowing treatment of small-leaved lime and mountain elm by fermentation of seed material

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F24%3A43924861" target="_blank" >RIV/62156489:43410/24:43924861 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ctpz.cz/media/upload/1720506020_lesy-final-vhodnejsi-volba.pdf" target="_blank" >https://www.ctpz.cz/media/upload/1720506020_lesy-final-vhodnejsi-volba.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Předosevní příprava lípy malolisté a jilmu horského fermentací semenného materiálu

  • Original language description

    Byla testována fermentace semenného materiálu jako alternativa k předosevní přípravě lípy malolisté a jilmu horskému. Bylo zjištěno, že fermentované osivo má vyšší klíčivost semen a vzcházivost semenáčků, semenáčky jsou vyšší a mají silnější kořenový krček, a to vše oproti osivu a semenáčkům vzešlých ze semen po teplostudené stratifikaci nebo po výsevu za zelena. Proto je doporučeno semenný materiál před fermentací dovlhčit, u lípy následně fermentovat anaerobně při 35-39 oC po dobu 7 dnů a aerobně při 20-25 oC po dobu 10-30 dnů; u jilmu je třeba anaerobní fázi zkrátit na 5 dnů, aerobní fázi ponechat pouze 10denní.

  • Czech name

    Předosevní příprava lípy malolisté a jilmu horského fermentací semenného materiálu

  • Czech description

    Byla testována fermentace semenného materiálu jako alternativa k předosevní přípravě lípy malolisté a jilmu horskému. Bylo zjištěno, že fermentované osivo má vyšší klíčivost semen a vzcházivost semenáčků, semenáčky jsou vyšší a mají silnější kořenový krček, a to vše oproti osivu a semenáčkům vzešlých ze semen po teplostudené stratifikaci nebo po výsevu za zelena. Proto je doporučeno semenný materiál před fermentací dovlhčit, u lípy následně fermentovat anaerobně při 35-39 oC po dobu 7 dnů a aerobně při 20-25 oC po dobu 10-30 dnů; u jilmu je třeba anaerobní fázi zkrátit na 5 dnů, aerobní fázi ponechat pouze 10denní.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40102 - Forestry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230330" target="_blank" >QJ1230330: Stabilization of forest ecosystems by balanced proportion of natural and artificial reforestation</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Aktuální problematika lesního školkařství ČR v roce 2024: sborník příspěvků ze semináře

  • ISBN

    978-80-908196-5-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    7-10

  • Publisher name

    Sdružení lesních školkařů ČR

  • Place of publication

    Tečovice

  • Event location

    Starý Dvůr

  • Event date

    Feb 14, 2024

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article