Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00007556" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00007556 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation
Original language description
In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine (resveratrol and other phenolic compounds) and their distribution in theberries and stems of the Saint Laurent red vine variety was investigated. Amount of resveratrol and catechin in Vitis vinifera plants was compared with their amount in Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis and Reynoutria x bohemica. As a vegetable example, broccoli as a very promising vegetable containing glucosinolates, especially glucoraphanin and their enzymatic (myrosinase) decomposition product sulforaphane, that are regarded as anti-cancer and anti-mutagenic agents. The main focus was devoted to the development of sulforaphane analysis, further to the effect of juice preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the
Czech name
Biologicky aktivní látky z vybraných druhů ovoce a zelenin a nová technologie pro jejich uchování
Czech description
Byl zkoumán vliv vinifikační technologie na obsah chemoprotektivních polyfenolických látek ve víně (resveratrol a jiné fenolické sloučeniny) a jejich distribuce v bobulích a třapinách v hroznech odrůdy Svatovařinecké. Množství resveratrolu a katechinu stanoveného ve Vitis vinifera bylo srovnáváno s množstvím v Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis a Reynoutria x bohemica. Jako zástupce zeleniny byla vybrána brokolice obsahující významný obsah glukosinolatů. Zejména glukorafanin a jeho enzymatický (myrosinase) produkt rozkladu sulforafan jsou považovány za látky s proti rakovinovým a antimutagenním účinkem. Pozornost byla věnována vývoji analytické metody stanovení sulforafanu a vlivům přípravy brokolicové šťávy zejména použití jejího ošetřenívysokým tlakem (čas a hodnota tlaku) na obsah sulforafanu. Byla srovnávána antimutagenita takto připravených šťáv se vzorky konzervačně ošetřenými.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD1155" target="_blank" >QD1155: The influence of grape-vine and technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy
ISBN
80-7194-748-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
30-31
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice, Czech Republic
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—