All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00007556" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00007556 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation

  • Original language description

    In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine (resveratrol and other phenolic compounds) and their distribution in theberries and stems of the Saint Laurent red vine variety was investigated. Amount of resveratrol and catechin in Vitis vinifera plants was compared with their amount in Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis and Reynoutria x bohemica. As a vegetable example, broccoli as a very promising vegetable containing glucosinolates, especially glucoraphanin and their enzymatic (myrosinase) decomposition product sulforaphane, that are regarded as anti-cancer and anti-mutagenic agents. The main focus was devoted to the development of sulforaphane analysis, further to the effect of juice preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the

  • Czech name

    Biologicky aktivní látky z vybraných druhů ovoce a zelenin a nová technologie pro jejich uchování

  • Czech description

    Byl zkoumán vliv vinifikační technologie na obsah chemoprotektivních polyfenolických látek ve víně (resveratrol a jiné fenolické sloučeniny) a jejich distribuce v bobulích a třapinách v hroznech odrůdy Svatovařinecké. Množství resveratrolu a katechinu stanoveného ve Vitis vinifera bylo srovnáváno s množstvím v Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis a Reynoutria x bohemica. Jako zástupce zeleniny byla vybrána brokolice obsahující významný obsah glukosinolatů. Zejména glukorafanin a jeho enzymatický (myrosinase) produkt rozkladu sulforafan jsou považovány za látky s proti rakovinovým a antimutagenním účinkem. Pozornost byla věnována vývoji analytické metody stanovení sulforafanu a vlivům přípravy brokolicové šťávy zejména použití jejího ošetřenívysokým tlakem (čas a hodnota tlaku) na obsah sulforafanu. Byla srovnávána antimutagenita takto připravených šťáv se vzorky konzervačně ošetřenými.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD1155" target="_blank" >QD1155: The influence of grape-vine and technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy

  • ISBN

    80-7194-748-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    30-31

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice, Czech Republic

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article