Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P005980" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P005980 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
Original language description
This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetablejuices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of
Czech name
Složky funčních potravin připravené s pomocí vysokotlakého ošetření
Czech description
Tento článek podává přehled o výsledcích výzkumu vlivu různých metod konzervace (tepelná pasterace, vysokotlaká pasterace, zmražování) na obsah zdravotně důležitých chemických složek potravin (vitamínů, polyfenolů) a antimutageního působení zeleninovýchšťáv. Byly zkoumány chlazené jednodruhové šťávy z křížatých druhů zeleniny: květáková, brokolicová, šťáva z červenéh zelí a růžičkové kapusty. Šťávy obsahují potenciálně vysoké množství glukosinolátů (isothiokyanátů), které jsou považovány jako potenciální antirakovinové antimutagenní látky, které podporují dekontaminační procesy v buňkách lidského těla (chemoprevence). Článek je zaměřen na vliv postupů přípravy na obsah sulforafanu v brokolicové šťávě a na studium vlivu ošetření vysokým tlakem (doba působení a výše tlaku) na obsah sulforafanu ve šťávě. Antimutagenicita těchto šťáv je porovnávána a je vyhodnocen vliv různých konzervačních postupů. Tyto šťávy mohou být použity jako složky funčních potravin (ovocno-zeleninové šťávy), kter
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Joint 20th AIRAPT - 43th EHPRG MEETING - International Conference on High Pressure Science and Technology
ISBN
3-923704-49-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
11-19
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Karlsruhe
Event location
Karlsruhe
Event date
Jan 1, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—