All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P005980" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P005980 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment

  • Original language description

    This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetablejuices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of

  • Czech name

    Složky funčních potravin připravené s pomocí vysokotlakého ošetření

  • Czech description

    Tento článek podává přehled o výsledcích výzkumu vlivu různých metod konzervace (tepelná pasterace, vysokotlaká pasterace, zmražování) na obsah zdravotně důležitých chemických složek potravin (vitamínů, polyfenolů) a antimutageního působení zeleninovýchšťáv. Byly zkoumány chlazené jednodruhové šťávy z křížatých druhů zeleniny: květáková, brokolicová, šťáva z červenéh zelí a růžičkové kapusty. Šťávy obsahují potenciálně vysoké množství glukosinolátů (isothiokyanátů), které jsou považovány jako potenciální antirakovinové antimutagenní látky, které podporují dekontaminační procesy v buňkách lidského těla (chemoprevence). Článek je zaměřen na vliv postupů přípravy na obsah sulforafanu v brokolicové šťávě a na studium vlivu ošetření vysokým tlakem (doba působení a výše tlaku) na obsah sulforafanu ve šťávě. Antimutagenicita těchto šťáv je porovnávána a je vyhodnocen vliv různých konzervačních postupů. Tyto šťávy mohou být použity jako složky funčních potravin (ovocno-zeleninové šťávy), kter

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Joint 20th AIRAPT - 43th EHPRG MEETING - International Conference on High Pressure Science and Technology

  • ISBN

    3-923704-49-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    11-19

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Karlsruhe

  • Event location

    Karlsruhe

  • Event date

    Jan 1, 2005

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article