Relations between polyphenols content and antioxidant activity in vine grapes and leaves
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137514" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137514 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Relations between polyphenols content and antioxidant activity in vine grapes and leaves
Original language description
The occurrence and content of some polyphenols and the antioxidant activity of compounds present in grape berries, stems and leaves of Vitis vinifera L. were evaluated. Three white and three blue varieties of grapevine were investigated. Contents of trans-resveratrol, trans- piceid, caftaric acid, tryptophan, catechin, epicatechin, total polyphenols, and flavanols were determined both in healthy material and in the samples of plant material infested with microorganisms (Botryotinia fuckeliana, Whetzel.anamorph Botrytis cinerea, Pers.; Uncinula necator, (Schw.) Burr.; Plasmopara viticola, (Berk. et Curt) Berk. et Toni.). Antioxidant activity of the obtained extracts was determined by different methods: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical) and TAC-PCL (Total Antioxidant Capacity of Photochemiluminescence). The content of trans-resveratrol varied between 0.3-2.3 and 0.7-12.1 mg/kg in non-infested and infested grape berries, respectively.
Czech name
Vztahy mezi obsahem polyfenolů a antioxidační aktivitou v révových hroznech a listech.
Czech description
V práci byl hodnocen výskyt a obsah polyfenolů a antioxidační aktivita sloučenin přítomných v bobulích a třapinách hroznů a révových litech. Zkoumány byly tři bílé a tři modré odrůdy hroznů. Obsah trans-resveratrolu, trans- piceidu, kyseliny kaftarové, tryptofanu, katechinu, epikcatechinu, veškerých polyfenolů a flavanolů byl stanoven ve zdravém materiálu a vzorcích napadených mikroorganismy (Botryotinia fuckeliana, Whetzel. anamorph Botrytis cinerea, Pers.; Uncinula necator, (Schw.) Burr.; Plasmopara viticola, (Berk. et Curt) Berk. et Toni.). Antioxidační aktivita získaných extraktů byla stanovena různými metodami FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical) a TAC-PCL (Total Antioxidant Capacity of Photochemiluminescence). Obsah trans-resveratrolu se pohyboval v rozmezí 0.3-2.3 a 0.7-12.1 mg/kg v nenapadených respektive napadených bobulích hroznů. Obsah trans-piceidu mezi 0.6-2.9 a 1.5-6.3 mg/kg v nenapadených respektive napadených bobulích hr
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
26
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—