Antioxidant activity of wines and related matters studied by EPR spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137516" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137516 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/67179843:_____/08:00328386 RIV/61388980:_____/08:00328386
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Antioxidant activity of wines and related matters studied by EPR spectroscopy
Original language description
Antioxidation capacity and free radicals in various parts of Vitis vinifera plant were studied in vivo using EPR spectroscopy. The antioxidation capacity of different red and white wine samples was also determined. EPR method for the determination of antioxidation capacity is useful method for evaluation of quality of wines. The evaluation of antioxidant capacity of experimental samples by EPR method is based on measuring the changes of EPR spectrum of radicals as a result of their interaction with antioxidants. In the leaves of the vine varieties for the production of red wines, a higher mean decrease in free Tempol radicals was observed as compared to the leaves of the vine varieties used for the production of white wines. For all monitored wines a clear decrease in free Tempol radicals to the average value of 75.5 % was observed as compared to the original EPR spectrum. A higher antioxidant activity was observed in yeast sediments from the production of red wines than in those from
Czech name
Antioxidační kapacita vín, studovaná metodou EPR spektroskopie
Czech description
Obsah antioxidantů, vyjádřený jako Antioxidační kapacita (AK) a volné radikály v různých částech vinné révy "in vivo" a vín byly studovány metodou EPR spektroskopie. Metoda byla modifikována vzhledem k specifičnosti vzorků. Zjistili jsme antioxidační kapacitu vybraných druhů moravských vín, vinné révy, a technologických vedlejších produktů. EPR spektra byla měřena spektrometrem E-540 (Bruker-Biospin, Německo) za použití stabilních radikálů (Tempol) a spinových lapačů (DMPO). Byly studovány a proměřeny vzorky vín vyrobené různými vinifikačními postupy a kvasničné kaly, dále vzorky hroznů a listů vybraných odrůd révy vinné. Sledování AK může mít aplikaci v testování technologických vinařských postupů i jako vedlejší charakteristika kvality vín nebo v průběhu vegetativního růstu a zrání hroznů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
26
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—