All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant activity of wines and related matters studied by EPR spectroscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137516" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137516 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/67179843:_____/08:00328386 RIV/61388980:_____/08:00328386

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Antioxidant activity of wines and related matters studied by EPR spectroscopy

  • Original language description

    Antioxidation capacity and free radicals in various parts of Vitis vinifera plant were studied in vivo using EPR spectroscopy. The antioxidation capacity of different red and white wine samples was also determined. EPR method for the determination of antioxidation capacity is useful method for evaluation of quality of wines. The evaluation of antioxidant capacity of experimental samples by EPR method is based on measuring the changes of EPR spectrum of radicals as a result of their interaction with antioxidants. In the leaves of the vine varieties for the production of red wines, a higher mean decrease in free Tempol radicals was observed as compared to the leaves of the vine varieties used for the production of white wines. For all monitored wines a clear decrease in free Tempol radicals to the average value of 75.5 % was observed as compared to the original EPR spectrum. A higher antioxidant activity was observed in yeast sediments from the production of red wines than in those from

  • Czech name

    Antioxidační kapacita vín, studovaná metodou EPR spektroskopie

  • Czech description

    Obsah antioxidantů, vyjádřený jako Antioxidační kapacita (AK) a volné radikály v různých částech vinné révy "in vivo" a vín byly studovány metodou EPR spektroskopie. Metoda byla modifikována vzhledem k specifičnosti vzorků. Zjistili jsme antioxidační kapacitu vybraných druhů moravských vín, vinné révy, a technologických vedlejších produktů. EPR spektra byla měřena spektrometrem E-540 (Bruker-Biospin, Německo) za použití stabilních radikálů (Tempol) a spinových lapačů (DMPO). Byly studovány a proměřeny vzorky vín vyrobené různými vinifikačními postupy a kvasničné kaly, dále vzorky hroznů a listů vybraných odrůd révy vinné. Sledování AK může mít aplikaci v testování technologických vinařských postupů i jako vedlejší charakteristika kvality vín nebo v průběhu vegetativního růstu a zrání hroznů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    26

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database