Influence of cultivation method on content of antioxidants in Anethum graveolens L.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00152173" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00152173 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv způsobu pěstování na obsah antioxidačních látek Anethum graveolens L.
Original language description
Porovnáním výsledků obsahu bioaktivních látek v kopru v čerstvém stavu vypěstovaném ve skleníku ZF MZLU v Lednici jako hrnková kultura a v polních podmínkách byly zjištěny průkazné rozdíly v obsahu vitaminu C, celkovém obsahu flavonoidů a polyfenolů. Kopr vypěstovaný v polních podmínkách obsahoval vyšší množství vitaminu C (715 mg.kg-1), než kopr pocházející z hrnkových kultur, v porovnání s hrnkovou kulturou 1 (369 mg.kg-1) téměř dvojnásobné. Obdobné výsledky byly získány i v případě celkového obsahu flavonoidů a polyfenolů. Nejvyšší obsah celkových flavonoidů byl u kopru z polní kultury (276 mg CE.100g-1), průkazně nižší u hrnkové kultury 1 (190 mg CE.100g-1) a vysoce průkazně nižší u hrnkové kultury 2 (137 mg CE.100g-1). V kopru vypěstovaném v polníkultuře bylo naměřeno také statisticky vysoce průkazně vyšší množství celkových polyfenolů (0,540 g GAE.100g-1) než v kopru z hrnkové kultury 1 (0,307 g GAE.100g-1) a 2 (0,330 g GAE.100g-1).
Czech name
Vliv způsobu pěstování na obsah antioxidačních látek Anethum graveolens L.
Czech description
Porovnáním výsledků obsahu bioaktivních látek v kopru v čerstvém stavu vypěstovaném ve skleníku ZF MZLU v Lednici jako hrnková kultura a v polních podmínkách byly zjištěny průkazné rozdíly v obsahu vitaminu C, celkovém obsahu flavonoidů a polyfenolů. Kopr vypěstovaný v polních podmínkách obsahoval vyšší množství vitaminu C (715 mg.kg-1), než kopr pocházející z hrnkových kultur, v porovnání s hrnkovou kulturou 1 (369 mg.kg-1) téměř dvojnásobné. Obdobné výsledky byly získány i v případě celkového obsahu flavonoidů a polyfenolů. Nejvyšší obsah celkových flavonoidů byl u kopru z polní kultury (276 mg CE.100g-1), průkazně nižší u hrnkové kultury 1 (190 mg CE.100g-1) a vysoce průkazně nižší u hrnkové kultury 2 (137 mg CE.100g-1). V kopru vypěstovaném v polníkultuře bylo naměřeno také statisticky vysoce průkazně vyšší množství celkových polyfenolů (0,540 g GAE.100g-1) než v kopru z hrnkové kultury 1 (0,307 g GAE.100g-1) a 2 (0,330 g GAE.100g-1).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků - 15. Odborný seminář s mezinárodní účastí - Aktuální otázky pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
ISBN
978-80-7375-364-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—