Evaluation of qualitative parameters of new grapevine variety 'Nativa'
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00193379" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00193379 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení kvalitativních parametrů u nové odrůdy révy vinné 'Nativa'
Original language description
Nativa je nová odrůda révy vinné se zvýšenou odolností k houbovým chorobám. Vznikla jako křížení odrůd /(Frankovka x Svatovavřinecké) x (Merlot x Seibel 13 666)/. Pochází ze šlechtitelské práce v České republice. Cílem práce bylo vyhodnocení kvalitativních parametrů a porovnání s kontrolní odrůdou Frankovka. Nativa dosáhla následujících hodnot kvalitativních parametrů: cukernatost (20,16°NM), titrovatelné kyseliny (9,94 g/l), obsah kyseliny vinné (8,39 g/l), obsah kyseliny jablečné (3,18 g/l), hodnota pH (3,14). Nativa dosáhla nižší cukernatosti než kontrolní odrůda Frankovka. Při pěstování se je proto třeba zaměřit na podporu vyšší vyzrálosti hroznů. Odrůda Nativa poskytuje výrazně "evropský" typ červeného vína. Je vhodná pro pěstování v systémech ekologického vinohradnictví.
Czech name
Hodnocení kvalitativních parametrů u nové odrůdy révy vinné 'Nativa'
Czech description
Nativa je nová odrůda révy vinné se zvýšenou odolností k houbovým chorobám. Vznikla jako křížení odrůd /(Frankovka x Svatovavřinecké) x (Merlot x Seibel 13 666)/. Pochází ze šlechtitelské práce v České republice. Cílem práce bylo vyhodnocení kvalitativních parametrů a porovnání s kontrolní odrůdou Frankovka. Nativa dosáhla následujících hodnot kvalitativních parametrů: cukernatost (20,16°NM), titrovatelné kyseliny (9,94 g/l), obsah kyseliny vinné (8,39 g/l), obsah kyseliny jablečné (3,18 g/l), hodnota pH (3,14). Nativa dosáhla nižší cukernatosti než kontrolní odrůda Frankovka. Při pěstování se je proto třeba zaměřit na podporu vyšší vyzrálosti hroznů. Odrůda Nativa poskytuje výrazně "evropský" typ červeného vína. Je vhodná pro pěstování v systémech ekologického vinohradnictví.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
11
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
20-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—