Progress in storage of cherries
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907090" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907090 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pokroky ve skladování třešní
Original language description
Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina', 'Sweetheart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55 až 60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky, vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím je vždy spojená ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality, hodnoty intenzity dýchání byly téměř shodné s počáteční hodnotou a skladovatelnost byla prodloužena.
Czech name
Pokroky ve skladování třešní
Czech description
Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina', 'Sweetheart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55 až 60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky, vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím je vždy spojená ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality, hodnoty intenzity dýchání byly téměř shodné s počáteční hodnotou a skladovatelnost byla prodloužena.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Solving of current problems of the sweat and sour cherry cultivation with commercial fruit quality focused on environmental favourable techniques</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
14
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
10-11
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—